Четвъртък, 25 Април 2024, 12:06

Правец загуби едно от своите знатни имена в българския спорт

2 Юни 2020, 11:05
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 5418 23


На 31 май след кратко боледуване на 80 години почина шефът на европейската борба Цено Ценов. Целият му живот бе свързан с любимия му спорт борбата - започва като съдия, за да се утвърди като фактор в световната централа, за която работи повече от 40 години.

Корените му тръгват от Правец, откъдето е родом неговият баща. Цено Ценов е пътувал из целия свят, но е споделял, че по-красиво място от Правец за него няма. Тук е имал и къща във вилната зона на града, която често е посещавал през малкото си свободно време.

Именно покрай татко си Ценов-младши попада в един от най-успешните български спортове. Той е бил царски офицер още преди 1944 г. и лично е познавал Дан Колов. А когато именитият ни борец в свободния стил се е прибирал у нас, му е организирал официални срещи и турнири. По-късно Ценов-старши става член на Общото събрание на Международната федерация по борба (ФИЛА, сега UWW), а от 1966 до 1978 г. е и в Изпълнителното бюро на централата.

Всъщност Ценов бе и ключов фактор за промените, които международната федерация предприе, за да не бъде изхвърлен най-древният спорт от олимпийската програма. Нещо повече – негови разработки помогнаха днес от МОК да сочат като положителен пример промените в борбата.

Съболезнования на семейството му!

Източник: trud.bg

Коментари (23)

  • Отговори (4) (3)
    1. добавен от: Анонимен 2 Юни, 12:50

    Девети септември 44 година заварва царския полковник Ценов ,като командир на танковия полк.Той не се намесва в събитията и си остава в Ихтиман,където е евакуиран от бомбандировките.Тодор Живков го кани да влезне в БРП/к/ ,на което той отговаря,че познава Тошко,като добър човек,но партията му не харесва и отказва!

    • (6) (2)
      1. добавен от: Правчанин 2 Юни, 16:30

      Инфото в коментара е леко неверен! В ноща на осми срещу девети септември 1944 г. Цено Ценов наистина е царски офицер, но не полковник и командир на танков полк, а капитан - командир на рота в бронираната бригада. Цялата бригада е била на учение в района на Ихтиман и тръгнала да се прибира в казармите в София, но била стопирана на входа на града по заповед на военния министър Иван Маринов с цел да се избегне сблъсък с превратаджиите и да не се пролива кръв и така останала до другия ден в пълно неведение какво се случва. След девети, капитан Ценов успешно се приспособява и изтъква пред новата власт и така е забравено и му е простено, че е бил царски офицер иначе щеше да последва съдбата на истинския командир на бронираната бригада, както и много други... :roll: Относно твърдението, че Бай Тошо го е канил да влиза в БРП/к/ и той тежкарски му отказал ми се струва изключително смешно и тъпо! 8) Предвид колосалните политически промени, които променят съдбата на милиони, при тези смутни и опасни времена, когато само за една дума може да изчезнеш, Ценов, като умно и предвидливо момче сам се е натиснал да влезе в БКП, за да може да просперира в живота (А може да е бил и техен нелегален член още преди девети)!

    • (2) (5)
      2. добавен от: До правчанин 2 Юни, 17:18

      Много знаеш, бе правчанино? От кои хора си ти?
      Разговорът е действителен и парадигматичен за отношението на нашите стари правчани към комунягите и изобщо към левите идеи. Отговорът на Цено Гюралийски до скоро се цитираше от старците, но измряха и няма кой да разказва вече истината, което ти дава златен шанс да разказваш своята версия на "историята".
      Ето ги точните думи на Цено: "Тошко, ти не си лошо момче, но партията ти е неела!"

    • (0) (4)
      3. добавен от: До правчанин 2 Юни, 17:18

      Много знаеш, бе правчанино? От кои хора си ти?
      Разговорът е действителен и парадигматичен за отношението на нашите стари правчани към комунягите и изобщо към левите идеи. Отговорът на Цено Гюралийски до скоро се цитираше от старците, но измряха и няма кой да разказва вече истината, което ти дава златен шанс да разказваш своята версия на "историята".
      Ето ги точните думи на Цено: "Тошко, ти не си лошо момче, но партията ти е неела!"

    • (0) (3)
      4. добавен от: Анонимен 3 Юни, 17:29

      Ние родените в Правец го знаем,какво му е отговорил на Живков,тякой си ще ми обяснява ,че не било така.Дори следвашия коментар е абсолютно точен-партията ти неела.Второ,танковия полк е е бил ЕВАКУИРАН в Ихтиман и е време да престанете някои да импретирате събитията в Правец,както ви харесва.Някои след един филм,взеха и апартаменти ,но истината е една-преди 9.09.44 година ЕДИНСТВЕНИЯ ОБИСК Е В КЪЩАТА НА ЦВЕТА АЛЕКСАНДРИЧИНА,майка на Иван Димитров.Никъде полиция не е влизала на друго място!

    • (2) (1)
      5. добавен от: Правчанин 4 Юни, 09:38

      Такааа...разгоря се доста добра дискусия! Явно давност за тези събития няма и нанесените рани от разделението преди и след девети са много дълбоки и няма да зараснат още 100 години. Не искам да навлизам в безмислени спорове, но как Ви се струва бай Цено (бог да го прости) да е казал на Живков "...партията ти неела" и после да се издигне по върховете на управлението на българския спорт?!? Това, че тези думи са негови е селска легенда! Да не говорим и че Ц. Ценов е бил с леви убеждения и никога няма да каже такова нещо! Думите са произнесени наистина, но от друг човек (друг път ще пишем за него щото темата е дълга) и те са изразявали мнението на болшинството от хората в Правец тогава. В Правец и региона хората с червени убеждения са били много малко и Живков го е знаел това нещо. Разровете архивите от изборите 1946-1947 г. и ще се убедите в политическите пристрастия на местните хора по това време! Масово са гласували за опозицията! Относно единствения обиск преди девети в къщата на Цвета Александрова мога само да попитам за разяснение - това ли е причината Александър (нейния баща) да стане полицай-стражар, командир на дружина за гонене на партизани в Македония, за което след девети изчезва безследно, като възмездие?!? :shock: По тези въпроси мога да ви изнасям лекции с часове, защото съм чел и съм се интересувал от историята и разказите на местни хора. Александър наистина е имал симпатии към червената утопия, но изключителната бедност и мизерия го принуждават да се хване за заплатата на полицай и да подгони партизаните, но за да е по далеч отива чак по македония, където оставя и костите си! Засега скъпи читатели Ви стига толкова. Бъдете здрави! :wink:

  • Отговори (3) (3)
    2. добавен от: Анонимен 2 Юни, 18:34

    Истината е това, което казва №1.1. А №1 говори неверни неща, най малкото, че на -9ти септември Ценов е бил капитан и команди на рота, а що се касае за думите ".... партията ти неела", действително са казани , но от друг правчанин и то когато отишли да го агитират да гласува за Т.Живков. А №1 просто не е от Правец, защото горните факти ги знаят и децата.

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 3 Юни, 08:40

    Бог да го прости ,Голям човек !!!!!

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 3 Юни, 10:53

    Кап.Ценов действително е участвал в завземането на София в 02:00 часа сутринта на 9 септември 1944г. Неговата танкова рота е била авангардът на танковата колона с началник майор Босилков и танкови роти на основната част на колоната на капитаните Петров, Славков и една рота подчинена на Босилков. Това на практика е една танкова дружина (сега батальон). Виж nabore.bg, раздел Архивите са живи, статия Каре офицери докараха танковете си на Орлов мост.

    • (1) (1)
      1. добавен от: Правчанин 4 Юни, 09:55

      Браво № 4, добре си се справил с тази страница в интернет! Всичко е вярно, но инфото не показва и не доказва нищо по различно от написаното от мен по-горе в коментар № 1.1! Кап. Ценов, като офицер е изпълнявал съвестно заповедите на своите командири и за никакво завземане на София не може да става дума! Ако те му бяха наредили да открие огън по притичващите наляво-надясно превратаджии с каскети, то той заедно със своите колеги да ги е попилял и разчистил! Но понеже му е наредено да спрат и изчакат на Орлов мост по-нататъшното развитие на събитията, точно това е и направил, а след години се преформатира така "Той участва в завземането на София!!!" :roll:

  • Отговори (0) (4)
    5. добавен от: Оцелял от "градежа" СДС-арски българин 3 Юни, 12:18

    Поклон!
    Но защо не пишете за родата на Сашо Нереза - какви зулуми е правела и колко народ е изтрепала преди 9-ти,но това не е попречило на Нереза да доносничи,да лакейства и да се реализира?

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 3 Юни, 17:33

      Кой е тоя "Нереза", за сефте чувам такъв прекор?

    • (2) (1)
      2. добавен от: Правчанин 4 Юни, 10:06

      Хайде оцелял от "градежа" СДС-арски българино, не се стискай...дай малко повече инфо за този Сашо Нереза да го разцъкаме. Може би ще бъде интересно за поколенията. 8)

  • Отговори (2) (2)
    6. добавен от: Анонимен 4 Юни, 14:00

    А ма едно вярно нещо няма в написаното от вас!!! Бай Цено е от с Мирково/Пловдивско/ и няма как да е участвал в измислените ви хроники, защото тогава е бил ученик на 11 години. Запознах се с него в Париж, края на 90-те. Изключително скромен човек и голям родолюбец. При това много уважаван, като Председател на Consell d'"Europe des Associees CELA- Европейския съвет по борба. Не помня кой от родителите му е бил от Правец, но той няма нищо общо с града, или със Живков.

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 4 Юни, 14:37

      Хората коментират баща му, който също се казва Цено. Цено Георгиев Ценов - Гюралийски.

  • Отговори (2) (1)
    7. добавен от: Анонимен 4 Юни, 14:37

    А, то ставало въпрос за баща му...Извинявам се.

  • Отговори (3) (1)
    8. добавен от: Анонимен 4 Юни, 20:18

    Хайде стига с този борец бе. Вижда се, че почти никой не го позвава...познавали баща му, дедо му. Прав е Слави Трифонов...чуеш ли Цано, Цено, Цеко, Мако, Дако...бегай надалече. Тука половината сте такива...

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 5 Юни, 23:31

      Кой па е тоя влах, дето казва, че "почти никой" не познавал Цено? Това е некой от привлеклите се в Правец власи от Дунавското поле... Само на такъв влах може да му звучат чуждо старите български имена Цено и Цано. И ще ми цитира учинддолския влах Слави! Айде, като тука половината сме такива, вдигай си чукалата и заминавай към Дунава!

    • (4) (2)
      2. добавен от: Анонимен 5 Юни, 23:42

      Прав си № 8.1. Много мизерници се домъкнаа в Правец.Има един стих от едно стихотворение на незабравимия бай Методи:
      "Правец,Правец хубав бе
      докато Дунав не те зале.
      Надойдоха мокри власи-
      все големи педераси".
      Това са образи все едно си ги довел с въженце от гората.Едни такива диви същества-нито приемат,нито предават.А иначе все са майстори,ама на думи.С циганин ще се разбереш-с влах не можеш.Наспират се колите както им скимне.То там не са виждали паркинги.Там са по полето.Абе не е за говорене!!!

  • Отговори (3) (1)
    9. добавен от: Анонимен 6 Юни, 10:27

    Добавям още имена към паноптикума правчани....Пано, Цеко, Гето, Вуто, Вуна. Половината бехте от ОБО-то, другата половина домакини, чистачи, градинари по посолствата. Дипломати -съвсем малко, защото за тази длъжност трябваше да се учи за више, а от учене боли глава.

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 6 Юни, 23:15

      Абе, влах мокър, от тия имена, които си изброил само за една баба Вуна се сещам, умрела преди 100 г.
      Тия имена са от други краища, но пак са български, стародавни имена. Какво се дразниш? Е, не са влашки като тия, на които кръщават в твоето село по Дунава.

    • (1) (1)
      2. добавен от: Анонимен 6 Юни, 23:18

      И е УБО, а не ОБО. Неграмотен, ама на другите маана намира, че били неуки!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Тава кюфтета 7 Декември, 10:39

    Напишете нещо и за оная Торба с вайна - Сашо Фашагата от СДС-то.
    Стига сте спорили за починал човек.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete