Петък, 29 Март 2024, 16:51

Правила за безопасно поведение на пътя от водачите на каруци

27 Октомври 2020, 11:41
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2704 4


В рамките на месец станаха две катастрофи с участието на каруца, едната от които е от снощи. И двата инцидента станаха в тъмната част на денонощието на главен път Е-79 в района на Скравена. По тази причина избрахме няколко съвета, а и задължения на водачите на каруци, прилагането на които би предотвратило още подобни инциденти, би спсило живот.

Правила за безопасно поведение на пътя от водачите на каруци /mvr.bg 2017г./:

Първият съвет е свързан с това, че всяко едно пътно превозно средство с животинска тяга трябва да разполага със светлоотразители. Задължително изискване на Закона за движението по пътищата е всяко едно такова пътно превозно средство да има два бели или жълти светлоотразителя отпред и два червени светлоотразителя отзад. При движение през нощта и при намалена видимост трябва да има светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Това тяло трябва да се постави отзад вляво на каруцата. Друго важно условие е светлоотразителите да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
Неспазването на това условие се санкционира с глоба от 50 лева (ЗДвП, чл. 183, ал. 4, т. 4).

Втората препоръка е всички водачи на каруци да ги управляват през тъмната част на денонощието със светлоотразителни жилетки. Това е съвсем ново изискване, което е в сила от месец януари тази година (ЗДвП, чл. 106, ал. 2).
Неспазването на това условие ще бъде санкционирано с глоба 30 лева (ЗДвП, чл. 184, ал. 1, т. 1).

Третото правило е пътното превозно средство с животинска тяга да е регистрирано. Регистрацията се извършва от службите за контрол, определени от кметовете на общините (ЗДвП, чл. 167, ал. 2, т. 4).

Освен към водачите на каруци, Законът за движението по пътищата вменява отговорности и на водачите на животни или стада (пастирите). Пастирите са длъжни непрекъснато да направляват животните/стадата така, че да не създават пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя (ЗДвП, чл. 106, ал. 1).
Нарушаването на тази разпоредба води до глоба в размер на 30 лева (ЗДвП, чл. 184, ал. 1, т. 1).

Не забравяйте, че съгласно ЗДвП на автомагистралите, скоростните и автомобилните пътища нямате право да се движите с пътни превозни средства като велосипеди и каруци (чл. 55, ал. 1 и чл. 60 от ЗДвП).


Глобата може да бъде:
150 лв., ако не спазвате предписанието на пътните знаци, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението (179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП) или
30 лева, ако навлезете след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство (чл. 183, ал. 3, т. 5 от ЗДвП).

Освен изброените дотук неща, добре е да използвате каска и други протектори за ръцете и краката. Те не са задължителни, но ползването им е препоръчително.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 15:24

    И тва кой ще го прочете на тъмнозелените шофьори? Безмислено е да го пишете.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 10:13

      а бе може да не могат да четат, ама мнооого добре броят,
      почти като Клюна, ама не чак толкова!!!

  • Отговори (5) (5)
    2. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 16:00

    Само в нашият регион каруците, които се движат по пътищата са без номера, светлоотразителни жилетки и др. И знаете ли защо, защото никой не ги спира, проверява, вечер по тъмно прекарват дърва и създават ситуации по пътищата. Началника на полицията да се вземе в ръце и да контролира нещата.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: АЗ 30 Октомври, 12:45

    "Началника на полицията да се вземе в ръце и да контролира нещата."
    Та нали имаме и общински инспекторат?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete