Петък, 29 Март 2024, 12:51

Православната църква отбелязва Преображение Господне

6 Август 2021, 08:51
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2540 2


Църквата отбелязва днес празника Преображение Господне, който се чества още от първите векове на християнството.

На този ден, според Светото писание, Иисус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от апостолите - Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) - "Освещаване на гроздето". Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Народните вярвания свързват празника Преображение с промяната на времето от лято към есен. Поверието, че на този ден "лятото се пречупва" и времето тръгва на застудяване, идва от времената, когато празникът се е отбелязвал по стар стил - на 19 август.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Август, 09:57

    Честит Празник! Има преображение, но по прогноза ще е малко, за кратко. Все пак добре, че малко се захлади и вална дъжд да полее. Днес има магнитна буря. Напоследък доста зачестиха. Изглежда, че магнитното защитно поле на Земята е отслабнало.

  • Отговори (1) (2)
    2. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:56

    преображение сатанинско,вампирско

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete