Събота, 20 Април 2024, 13:37

Празничен поздрав от кмета на община Етрополе по случай Националния празник на Република България

3 Март 2021, 08:24
(0) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 662 0


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
ДАМИ И ГОСПОДА,

Днес, на Трети март – Националният празник на Република България, ние отбелязваме една от най-значимите дати в хилядолетната ни история – Освобождението на българския народ от петвековното османско иго.
На този ден, преди 143 години, се сбъднаха мечтите на всички българи, въплътени в думите на Левски: „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно“.
Сто четиридесет и три години ни делят от онзи паметен ден, когато в предградието на Цариград – Сан Стефано се подписва мирният договор между Русия и Османската империя. В резултат на този договор България се появява на политическата карта на Европа.
Трети март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските воини и славните български опълченци.
Ние можем да се гордеем, че Етрополе записа своя страница във военната история на България. Зимното преминаване на Етрополския Балкан от руския отряд на генерал Дандевил през мразовитата 1877 год., с помощта на хилядите доброволци от нашия град, по пътя за Освобождението на София е третият връх след боевете при Шипка и Плевен.
Днес, 143 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на героите, нека помним, че тяхната саможертва е била в името на общонародния идеал за чиста, свята и свободна България!
Нека подвигът на нашите предци ни зарежда с вяра и вдъхновение, с решителност и отговорност за преодоляване предизвикателствата на времето, в което живеем.
Нека с делата си докажем, че българите сме силен народ – горд с миналото си, достоен в настоящето и отговорен към бъдещето!
Нека нашият земен поклон бъде израз на почит към паметта и саможертвата на героите!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete