Неделя, 31 Май 2020, 21:34

Празнична пограма в село Петърч по случай празника на зелето

22 Октомври 2019, 20:21
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 627 0


На 20 октомври село Петърч за пореден път бе домакин на празника на зелето, организиран от кметство село Петърч, НЧ “Нов живот – 1919”, с. Петърч и община Костинброд, с подкрепата на Министерство на туризма.

На площада в село Петърч се събраха местни жители и многобройни гости, привлечени от празничната програма. На празника присъства инж. Теодора Гогова – ЗА кмет на община Костинброд, служители на община Костинброд, директори на училища и социални центрове и гости на селото.
Участие на празника на зелето взеха ансамбъл на въоръжените сили към националната гвардейска част. За настроението на всички се погрижиха Орлин Горанов и Маргарита Хранова.
След фолклорна програма започна и същинската част, а именно оценяването на ястията със зеле, които бяха изложени на площада в с.Петърч.
Категориите, в които се състезаваха участниците бяха за най-тежка зелка, за най-оригинално и вкусно ястие, направено от зеле и за приложно изкуство от зеле. Както всяка година, така и тази участие взеха и ПГВМСС "Св. Георги Победоносец". Възпитаниците на професионалната гимназия имаха щанд с ястия от известния зеленчук в нашия район.

По случай традиционния празник на къдравия зеленчук беше изпечен “Зелникът на годината – най-големият зелник в България“. Баницата бе дълга цели 200 метра. За приготвянето й отидоха 80 кг брашно, 80 кг зеле и над 15 литра мазнина. Зелникът обаче стана толкова вкусен, че беше изяден буквално за минути.
Празникът продължи до късния следобед сред смях и усмивки, огряван от топлите есенни слънчеви лъчи в октомврийския съботен ден.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1056)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (108)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (80)
70% Complete
Мир по Земята (163)
70% Complete