Петък, 19 Април 2024, 05:04

Празник на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров”

13 Март 2012, 13:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2558 0


На 13 март през 1899 година е роден големият композитор проф. Панчо Владигеров. Името на именития композитор носи Националната Музикална Академия в София.  Тя е създадена през 1921 година с указ на цар Борис III.
Едни от най – големите български таланти са завършили висшето учебно заведение. Двама ботевградчани с едно и също име са възпитаници на академията, която завършват по едно и също време. Това са Иванка Славова и Иван Иванов.
Вече четвърти сезон Иванка е диригент на Общинския духов оркестър в града. През 1980 година тя завършва музикалната консерватория в класа на проф. Николай Тонев, специалност „Валдхорн” ( това е меден духов инструмент). Иванка споделя, че тогава годините са били други, нивото е било високо, изискванията -  големи. „Бяха трудни времена, но се гордея, че съм  учила именно в това висше училище. Владигеров е най – добрият български композитор. Да учиш в музикалната академия е  въпрос на престиж и задължение”, категорична е музикантката. И не скрива вълнението си, че с всяка изминала  година на  концертите на оркестъра в Ботевград идват все повече ботевградчани.
Един от 20-те музиканти в духовния оркестър, който Иванка ръководи е тромпетистът Иван Иванов. След години странстване в  страната и Европа Иван се установява за постоянно в Ботевград. Градът, в който се е родил и е израстнал. Музикантът споделя за Владигеров, че бил изключително интересна и колоритна личност. С вълнение разказва за  именития композитор. По време на следването си  Иван  се срещна с Владигеров по време на репетиции. Макар да нямало време за разговори, но ботевградчанинът бил впечатлен от самият композитор, от това, че е успял да го види на живо.
Иванов споделя, че благодарение на своя диригент и бивш колега в Музикалната консерватория е намерил добър климат в Ботевград.
Иван и Иванка  споделят, че са  щастливи, че като музиканти са имали възможност да се докоснат  до големия композитор Панчо Владигеров.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete