Четвъртък, 18 Април 2024, 20:43

Празник на с. Драговищица

10 Май 2017, 10:36
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1992 0


По традиция с. Драговищица празнува на 9 май. Поводите за селото са няколко - храмовият празник на местната църква "Св. Николай", Деня на Европа, а тази година имаше и още едни специален повод - откриването на обновената зала за събирания. Празникът е организиран от НЧ "Г. С. Раковски" съвместно с кметство Драговищица.
Официалната част започна в 17.00 ч. Специални гости на мероприятието бяха народният представител от Обединени патриоти Борислав Вангелов, кметът на община Костинброд Трайко Младенов, заместник-председателят на Общинския съвет Анна Радовска, Димитър Делчев от "Реформаторски блок", общинските съветници Николай Борисов и Иван Иванов. По-късно се присъединиха към празненствата народният представител Васил Цветков, представители сръбския КИЦ-Димитровград, които са партньори по спечеления проект за ремонт на читалището и площада. Кметът на Драговищица Албена Виденова получи различни подаръци от гостите - икони, ценна литература, историческо помагало и други. 
Отец Серафим освети новото помещение, а след това беше официално прерязана и лентата на обновената зала. Всички бяха поканени в нея на коктейл, а специална изненада за присъстващите беше уникално изпълнение на гайда. 
След това всички заедно - местни жители и гости, се насочиха към църквата "Св. Николай", от където взеха храмовата икона и с нея се върнаха на централния площад. Църквата е паметник на културата заради високата художествена стойност на иконите, дело на майстори от Дебърската школа. В празничното шествие момчета и момичета в носии бяха развяли български знамена под звуците на гайда. Пред паметника на загиналите жители от Драговищица във Втората световна война отец Серафим отслужи заупокойна молитва, а след това бяха поднесени венци и цветя. 
Празникът продължи с реч на кмета Албена Виденова, която обърна внимание, че със съвместни сили може да се постигнат много положителни резултати за населеното място. Тя благодари на общинското ръководство за оказаната подкрепа, както и на всички жители на селото. Думата беше дадена на кмета на община Костинброд Трайко Младенов, който каза че трябва да празнуваме, но и да помним, да почитаме и уважаваме, да се прекланяме пред паметта на почиталите ни предци и да се борим за каузите си. След официалните думи започна и фолклорната програма, в която с песни и танци се изявиха школите към местното читалище "Иркапей" и "Емиданс". Голямо хоро се завъртя на площада, а мощна заря даде край на продължителните тържества. След това всички бяха поканени в новата зала за питие и споделяне на впечатления.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete