Четвъртък, 25 Април 2024, 14:11

Представен бе План за многофункционално управление и устойчиво развитие на горите и земите на територия на община Ботевград

28 Май 2020, 15:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 908 0


Вчера в сградата на Общинска администрация се проведе Общо събрание на Местна инициативна група-Ботевград /МИГ/, по време на което бе представен отчет на сдружението.
По време на срещата бе одобрен План за многофункционално управление и устойчиво развитие на горите и земите на територия на община Ботевград в рамките на проект „Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград", в качеството си на партньор на фондация „Съвременност".

Направено бе представяне на плана, който ще се изпълнява с участието на активни граждани, изготвен по Проект BG05SFOP001-2.009-0186 „Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград“, съфинансиран по ОПДУ.
С този План се прави първа стъпка към нов етап от управлението на горите на територията на община Ботевград, основан на общественото участие, консенсуса, прозрачността и ангажираността на цялото общество и съобразно новата политика в европейски и световен мащаб.

Планът не е задължителен, но ползването му като цяло или част от него допринася за развитието на град Ботевград и общината в сферата на опазване на горския сектор, туризма, дърводобива, опазването на пътищата, дървопреработването и опазването на биологичното разнообразие и др.

Използван е опита на страни от ЕС, страни, граничещи с Р.България, Швейцария, др.страни от Европа, както и досегашния български опит при разработването на такива планове.

Планирането е извършено на основа проучвания, анализи, вижданията, исканията и очакванията на заинтересованите страни при отчитане възможностите на горите и съществуващата нормативна уредба.

Основните задачи на Плана са:
-популяризиране на природосъобразното горско стопанство и лесовъдските системи за съхраняване на биоразнообразието, защитните функции, както и другите ползи и продукти от горите;
-приобщаване на все по-широк обществен кръг към задачите, отговорностите и проблемите на устойчивото стопанисване на горските екосистеми;
-установяване на различните обществени интереси към горите в района и потенциалните конфликти между тях;
-осигуряване на максимално широко обществено участие в процеса на подготовка на Плана, като равнопоставено се защитят интересите на всички заинтересовани страни;
-привличане на заинтересованите страни и постигане обществено съгласие за бъдещето стопанисване на горите на територията на общината;
-разработване и обществено приета стратегическа рамка за стопанисване чрез устойчиво управление и оптимално използване на всички ресурси на горите за нуждите на обществото;
-набелязване идеални и оперативни цели, като се определи изпълнима стратегия за постигане на тези цели чрез определяне на основните приоритетни направления, програми и проекти;
-осигуряване на широка обществена осведоменост и прозрачност на действията на отговорните лица и организации в горите;
-прилагане на нови подходи за преодоляване и разрешаване на конфликти между заинтересованите страни;
-интегриране на местните заинтересовани институции, организации и граждани към подготовката и изпълнението на проектите и дейностите заложени в плана.

Планът за многофункционално управление и устойчиво развитие на горите и земите на територия на община Ботевград включва дефиниране на краткосрочни и дългосрочни цели и мерки за управление, ползване и развитие, механизми за прилагане, източници за постигане на целите, друга полезна информация.

В основата на многофункционалното планиране в горите, стои концепцията за устойчиво развитие при балансирано използване на горските ресурси, за неограничено във времето задоволяване на многостранните нужди на обществото.

Анализ на настоящата ситуация на макро, мезо и микро ниво:
Изчезването и деградацията на горите - ранна загуба на 50% от горите на Земята поради :
Използване на дървесина за дървен материал и изделия от хартия.
Освобождаване на територия за ферми, плантации;
Освобождаване на територия за градско развитие, включително домове и пътища.
др. причини: киселинни дъждове, обезлесяване.

Последиците са наводнения и почвена ерозия, суша, парникови газове и киселинни дъждове, изчезване на видове.
Налице е засилване на действията на ЕС за опазване и възстановяване на горите в световен мащаб чрез мерки за устойчивото управление на горите тяхното опазване и усилията за възстановяването им.

Бъдещите ключови действия на Комисията са използване на платформа за диалог между заинтересовани страни, насърчава укрепването на стандартите и схемите за сертифициране, извършване оценка на регулаторни и нерегулаторни мерки.

Съгласно НАЦИОНАЛНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ПРОСТРАНСТВЕНО РАЗВИТИЕ на Република България до 2025 г., многоаспектното ползване на горите предполага и много насоки за развитие и действия: стопанисване, защита, опазване от пожари - намаляване на риска от пожари и създаване на предпоставки за навременно откриване и потушаване на горските пожари; охрана – създаване на нов модел за охрана на горите от посегателства и нарушения, туризъм и рекреация, горска индустрия; др.

Във всичко гореизложено е важно гражданското отношение и участие на гражданите в процесите на формулиране, прилагане и мониторинг върху местните политики за добро управление, стопанисване, ползване и устойчиво развитие на горите на територията на община Ботевград.

Обществени екосистемни ползи на територията на община Ботевград:
-защита срещу ерозия на почвата;
-обезпечаване на количеството и качеството на водата;
-поддържане на биологичното разнообразие;
-екраниране, поглъщане на шум и замърсители, поддържане на микроклимат;
-поддържане на традиционния ландшафт;
-защита на природното и културното наследство;
-защита на инфраструктурни обекти и съоръжения;
-забавяне и регулиране на въздействията от промените на климата.
-осигуряване на условия за рекреация и туризъм;

Приоритети, насочени към решаването на проблемите в следните области, развити в Плана:
Приоритет №1. Устойчиво управление, стопанисване на горите и ползване на горите;
Приоритет №2. Подобряване на горско пътната инфраструктура;
Приоритет №3. Управление на водните ресурси и свързаните с тях проблеми за решаване относно горите и горската растителност;
Приоритет №4. Поддържане на стабилни връзки с обществеността, обучение, взаимодействие между институциите;
Приоритет №5. Развитие на различни форми на устойчив туризъм. Към всеки приоритет се посочват програмите и проектите, които се разработват за да се постигне неговото изпълнение.

Примерни оперативни цели за община Ботевград по отношение на управлението на горите:
Оперативна цел 1. Да се въведат практики за устойчиво ползване на горите на територията на цялата община.
Оперативна цел 2. Да се подобрят качеството и ефективността на дърводобива.
Оперативна цел 3. Постигане на постоянно и равномерно горско покритие на територията на цялата община.
Оперативна цел 4. Да се постигне увеличаване на средната възраст на горите по възможност с 10 г. за периода на планиране
Оперативна цел 5. Намаляване на повредите върху подраста и достигане на по-голям процент естествено възобновяване.

Примерни възможности за програми и проекти по общински, национални, европейски, международни фондове и програми:
-Обособяване на зони за приоритетно развитие масов и природосъобразен туризъм, използващи даденостите на района, с маршрути с голямо разнообразие от атракции и форми – орнито-, вело- , етно- , еко – и др.;
-Обособяване на Зони за туризъм и отдих, включващо картиране на зоните; заснемане на обособени и проектирани точки, обособяване на терена: изготвяне и въвеждане на специфични норми и режими за ползване; система за наблюдение (мониторинг); въвеждане на обекти и специални мерки за поддръжки;
-Обособяване площи на територията на община Ботевград, които да се стопанисват по системата Вечна гора;
-Създаване и поддържане на сложни по строеж и състав смесени, разновъзрастни насаждения;
-Опазване на плодни видове, стари дървета, интересни и редки форми, както и рядко срещани дървесни видове;
-Повишаване изискванията и квалификацията към секачите в дърводобивните фирми с цел по-качествена работа в горите и опазване на подраста и ценните дървесни видове.
-Повишаване на квалификацията и обучение на работниците в горите - специализирани курсове за секачи.
-Усъвършенстване на практиките при сечта и извоза чрез специализирани курсове за водачи на МПС в горите.
-Използване на гъвкави лесовъдски системи водещи до по-високи приходи на базата на индивидуалния отбор
-Проектиране и изграждане на пътища за достъп на противопожарна техника до труднодостъпни горски региони
-Инвентаризиране на горите в и извън ГФ на територията на общината.
-Устойчиво ползване на горски плодове, билки и гъби - ресурсна оценка и План за устойчиво ползване на лечебните растения в горите.
-Изготвяне на актуална база данни за горите и биоразнообразието - за състоянието на горите, защитени територии и зони, видовете и хабитатите.
-Повишаване ангажираността на собствениците и ползвателите на гори.

Многофункционалното горско планиране изисква активно участие на обществеността в планиране на дейностите в горите, за да се постигне баланс в интересите на всички заинтересовани страни.
Трябва да се работи и да се предлагат възможности на заинтересованите страни от гражданското общество да станат благонадеждни и способни партньори на органите на местното и регионално управление по горите, както и държавното лесничейство.

Водещата роля в многофункционалното планиране принадлежи на горската администрация на местно и регионално ниво. Това планиране интегрира процеса на обществена дискусия, одобрение и приложение.

Проект BG05SFOP001-2.009-0186 „Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград".
ПРОЕКТЪТ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд".


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete