Четвъртък, 18 Април 2024, 09:02

Представена бе монографията „Модел за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград”

27 Февруари 2020, 09:50
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 954 1


Общинска библиотека „Иван Вазов” гр. Ботевград посрещна гостите на представянето на монографията „Модел за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград”. В събитието бяха включени следните модули:

-Представяне на монографията „Модел за устойчиво развитие на формираща се туристическа дестинация по примера на община Ботевград”. Лекцията проведе доц. д-р Йордан Йорданов, зам.-председател на Сдружеине „Туризъм”.

-Презентация на тема „Как да превърнем община Ботевград в атрактивна туристическа дестинация - резултати от проучванията до момента” с лектор д-р Десислава Алексова, главен асистент в МВБУ и експерт в Българска туристическа камара.

-Дискусия: „Предложения и препоръки за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград и сътрудничество между заинтересованите страни” - Модератор: д-р Десислава Алексова.

По време на първите два модула бяха представени основните цели, приоритети и предложения за развитие на туризма, включени в монографията на д-р Алексова и Стратегията за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград 2019-2025 г., а по време на дискусията се обсъждаха реални възможности за реализиране на част от представените предложения и потенциално сътрудничество между заинтересованите страни: общинска администрация Ботевград, образователни, културни и просветни институции на територията на общината, представители на местния бизнес и активни граждани.

Сред присъстващите бе кметът Иван Гавалюгов, представители от общинска администрация Ботевград, МИГ Ботевград, местни предприемачи, учители, читалищни дейци и активни граждани, участвали в проучванията за туризма и други и заинтересовани страни.

Кметът Гавалюгов благодари на всички участници в създаването на книгата.

„Мисля, че това е само началото. Пътят и посоката са верни, скоростта е незадоволителна. Винаги се придържам към принципа, че не трябва да форсираме нещата. Трябва те да се случват по естествен начин. Мисля, че има хора, извън Общинска администрация Ботевград, които поемат инициативата за организиране и реализиране на доста от събитията и мероприятията, предвидени в Стратегията за развитие на туризма. Разбира се, с институционалната подкрепа от страна на Община Ботевград, която е организационна и финансова. Приемам този интелектуален труд като пътеводител, с помощта на който ще развиваме туризма в общината през следващите години“, каза градоначалникът.


Монографията на д-р Десислава Алексова на тема „Модeл за устойчиво развитиe на формираща сe туристичeска дeстинация по примeра на община Ботeвград” излезе от печат през месец декември миналата година и вече е разпространена в университетските библиотеки в София и страната, както и в читалищните библиотеки в община Ботевград.

Гл. ас. д-р Десислава Алексова е преподавател в МВБУ в специалност „Туризъм“ с над 15 години опит като експерт в областта на развитието на туризма, устойчивото развитие и опазването на околната среда, член на Българската туристическа камара, член на обществения съвет към Министерството на туризма, автор на над 50 специализирани публикации в български и чуждестранни научни издания.

Монографията е плод на задълбочена и целенасочена работа за създаване на работещ модел за устойчиво развитие на новоформираща се туристическа дестинация. Актуалността на изследването е свързана с факта, че към момента няма унифицирана система, която да се прилага спрямо развитието на туризма на различни йерархични нива, независимо че в страната са разработвани и прилагани различни и разнородни системи за оценка на туристическото развитие.

Насочена е към широк кръг читатели - преподаватели и експерти по туризъм, туристически организации, институции и предприемачи в областта на туризма, студенти, изучаващи туризъм. Тя е полезно практическо ръководство за местните власти и организациите за управление на туристическите райони в страната.

Монографията е финансирана от Фонд „Научни изследвания” по проект „Разработване и апробиране на модел за мониторинг и оценка на устойчивото развитие на туризма в България (на примера на националните курорти)“.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Десислав 28 Февруари, 10:50

    по-голяма глупост не бях чел : https://ibsedu.bg/media/Projects/Monografia_Botevgrad_D_Alexova.pdf

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete