Петък, 29 Март 2024, 14:32

Представителен духов оркестър от Елин Пелин зарадва живеещите в дома за възрастни хора

1 Октомври 2012, 16:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5140 1


Днес в 16:30 часа от дома за възрастни хора "Д-р Адриан Атанасов" в ж.к Васил Левски, тръгна на дефилир представителен духов оркестър „Стефан Стефанов”- при НЧ „Светлина-1975” - гара Елин Пелин. Представителният духов оркестър съвместно с мажоретния състав зарадваха живеещите в дома стари хора. Водени от мажоретния състав и свирейки маршове тръгнаха към центъра на Ботевград, където ще се съберат всички духови оркестри и ще радват местната публика.



ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ДУХОВ ОРКЕСТЪР ''СТЕФАН СТЕФАНОВ'' ПРИ НЧ''СВЕТЛИНА-1975''-ГАРА ЕЛИН ПЕЛИН

Представителен духов оркестър "Стефан Стефанов" е създаден през месец септември 1951 г. в гр. Елин Пелин от н.у. Стефан Стефанов. Първоначално в него членуват 18 оркестранти, като 6 са девойки. Първата изява на оркестъра е през 1951г. на околийски събор, проведен в гр. Елин Пелин .

През 1960 г. се създава детски духов оркестър и на гара Елин Пелин.

В 1978 г. двата оркестъра се обединяват под името "Сборен младежки духов оркестър - Елин Пелин". През същата година е създаден и мажоретен състав към оркестъра. Оркестърът е истинска школа за музикална култура и образование. В досегашната си дейност в него са били обучени над 3000 деца, юноши и девойки, като над 50 от тях са станали професионални музиканти. Репертоарът на оркестъра е богат и включва маршове, български народни танци, съвременни и класически музикални произведения. През своя 60-годишен творчески път оркестърът е отбелязал много участия в местни, общински и национални тържества, фестивали и конкурси. Представял е България 15 пъти в чужбина - Русия, Германия, Полша, Унгария, Чехия и бивша Югославия. За своите музикални постижения през 1979г. на оркестъра е присъдено званието

''Представителен''. Носител на орден ''Св. Св. Кирил и Методий'' - 1-ва степен. Лауреат на трети, четвърти и пети фестивал на художествената самодейност.

Главен художествен ръководител и диригент - Вилимир Кирилов


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete