Вторник, 22 Октомври 2019, 22:08

Представяне на проект „Хетеротопии. Ботевград – Лесковац”

21 Септември, 13:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 640 2


Днес от 11:00 часа в зала „Христо Ботев“ се проведе пресконференция във връзка със стартирането на иновативен проект „Хетеротопии, Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020 г.", който се реализира от 17.05. 2019г., като срокът му за реализация е 24 месеца. Гергана Николова - ръководител на проекта, представи основните характеристики, свързани с него. Бюджетът за реализирането му е 521 488.33 евро.
Г-н Иван Гавалюгов изрази задоволството си от това, че община Ботевград има възможността да участва и да спечели такъв проект заедно с партньори от историческия музей в град Лесковац.
"Надявам се, че и занапред ще имаме други съвместни проекти между двата града, които ще помогнат на жителите на двете населени места да подобрят жизнената среда и най-вече да направят взаимни контакти. Убеден съм ,че ще имаме една добра комуникация по време на изпълнение на проекта и ще успеем да го завършим с необходимото качество в срок и съответно ще имаме очакваните резултати и ефекта, който целим." - допълни кметът на Община Ботевград.
На пресконференцията присъстваха и проектни партньори от историческия музей в град Лесковац - Веролюб Трайкович, Сузана Ранджелович и директорът на самия музей - Мира Ниношевич.

Основните цели на проекта:
 Насърчаване на устойчивото развитие на културния туризъм и природата в града, което да повлияе върху качеството на живот в транзграничния район и същевременно да се стимулират процесите по опознаване, разбиране, съответно и интегриране на общностите в културното пространство. Идеята на проекта е също така да се обособят информационни ядра, на база на който да се постигнат поставените цели. Културно-информационните ядра са обособени в двата града, като в Община Ботевград това са Часовниковата кула, която да бъде превърната в алтернативна сцена, Историческият музей, който да се превърне в музей на открито и промотиращ център в гр. Ботевград, който да бъде център "хетеротопии". В град Лесковац ще бъдат изградени информационен център, където да се популяризира туризмът, музей на открито с постоянни изложби и дигитализация на вече съществуващите експозиции.

Арх. Мариела Андреевска, която е проектант на проект "Хетеротопии", представи накратко дейностите, които ще се реализират в Община Ботевград по този проект.

- Едно от основните неща, които се предвиждат по проекта, е Часовниковата кула да бъде отворена за посетители, да се подобри вътрешната среда чрез необходимите ремонти и да се изградят алтернативни сцени около самата кула с цел реализиране на бъдещи мероприятия на открито.
- Другата дейност по проекта, която ще се реализира, е облагородяване на пространството около Исторически музей Ботевград с цел създаване на експозиции със съвременно изкуство на открито. Някои от тях ще са с постоянен характер, а други с временен.
- Третата дейност, която ще се реализира на територията на община Ботевград, е изграждане на промотиращ център, който ще се помещава във вътрешния двор на сградата на Общинска администрация-Ботевград.

Очакваните резултати от резлизирането на проекта:
- повишаване потенциала на културните проекти;
- изграждане на една по-привлекателна инфраструктура, достъпна за граждани и туристи;
- подобряване на услугата и базата данни с исторически артефакти;
- полуляризиране на дестинациите.Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (9) (2)
    1. добавен от: Анонимен 21 Септември, 14:57

    Не знам преди да умра, колко нови начини за крадене или просто пилеене на хорските пари ще открият?

  • Отговори (8) (1)
    2. добавен от: Анонимен 22 Септември, 07:16

    Няма нищо по вредно от недоучила амбициозна посредственост.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (38)

Кой кандидат ще подкрепите за кмет на община Ботевград

Анкета » коментари (38)

Кой кандидат ще подкрепите за кмет на община Ботевград

отговори
Иван Гавалюгов - ПП МИР (597)
70% Complete
Сашко Везенков - ПП ГЕРБ (134)
70% Complete
Веселка Златева - БСП за България (79)
70% Complete
Васил Гергов - ПП Нова алтернатива (20)
70% Complete
Цветан Миньовски - КП Алтернативата на гражданите (35)
70% Complete
Георги Георгиев - МК ДИБО (115)
70% Complete
Иванка Томова - ПП "Атака" (22)
70% Complete