Петък, 29 Март 2024, 00:22

Предстои откриване на ловния сезон за прелетен дивеч на 10 август

9 Август 2019, 12:24
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2012 15


Ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 10 август, събота. По време на ловния излет ловците имат право да отстрелят до 15 пъдпъдъка, до 10 броя гривяк, гугргулица, горски бекас и обикновена бекасина.

Забранено е използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.


Всеки ловец трябва да притежава редовен ловен билет, както и разрешително за отстрел за съответната дата. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните обявени за национални празници. За спазване изискванията на Закона за лова всяка година се правят проверки от съответните институции, като се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват на забранени устройства.


По време на лов се забранява още употребата на алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за спазване на промените в Закона за оръжията, като пушките ще се транспортират до мястото на лова със заключващ механизъм, а пистолетите в специален куфар. Всеки ловец трябва да е с облекло със сигнален цвят и да спазва указанията на ръководителя на лова /при групов лов/, за да се избегнат инцинденти, които биха помрачили излета.


Заради очакваното засушаване и високите температури през август се забранява и паленето на огън в горите. Опазването на зеленото богатство на България е отговорност не само за служителите на горските и ловни стопанства, но и за всички ползватели на различни продукти и услуги от горските територии.

Изпълнителният директор на ИАГ се обърна с призив към ловците за спазване на правилата за биосигурност при откриване на ловния сезон на пернат дивеч.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ЛОВЦИ,
Във връзка с откриване на ловния сезон на дребен пернат дивеч призовавам ловците от всички ловни сдружения да проявят необходимата дисциплина и стриктно да спазват всички изисквания за биосигурност, свързани с усложнената епизоотична обстановка в страната.
С цел предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си с определените препарати. Съгласно инструкциите за биосигурност, остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.
Уверен съм, че българският ловец ще подходи с чувство на отговорност и дълг в кризисната ситуация, в която се намираме.
Държавата разчита на Вашата подкрепа и съпричастност за справяне с разпространението на болестта!

Нека пазим и себе си, и останалите участници в ловните излети, за да няма инциденти с фатален край.


Наслука!

ИНЖ. МИРОСЛАВ МАРИНОВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР



Източник: bglov.com

Коментари (15)

  • Отговори (8) (1)
    1. добавен от: Анонимен 9 Август, 12:31

    Вчера Васко,който беше застрелян по много тъп и нелеп начин на ловен излет,трябваше да стане на 32г...Но остана вечно на 30 ;( Много липсваш за всички!
    Хора,бъдете внимателно..лова не е игра!

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Анонимен 9 Август, 13:18

    В Правец стрелят по гълъбите които населяват града, по им е лесно да отидат в полето след последните блокове и там ловуват, вместо извън града.

  • Отговори (11) (3)
    3. добавен от: Анонимен 9 Август, 13:23

    Спрете да трепете животни скапани ловджии такива. Като искате да се правите на мъже вършете нещо друго. Голямо занимание - няма що, да разстрелваш невини същества

    • (4) (3)
      1. добавен от: Анонимен 9 Август, 14:46

      Мръвкари.

    • (5) (3)
      2. добавен от: Анонимен 10 Август, 08:49

      Това което правят е грях

    • (2) (0)
      3. добавен от: Георги Стоянов 11 Август, 17:31

      Ти случайно да похапваш месо??

  • Отговори (8) (3)
    4. добавен от: Авджия 9 Август, 14:25

    Нали ужким щеше да се забранява лова заради африканската чума?!?... :lol: :roll: Пълен ташак! Това са над 100 000 избиратели в България...как да им нарушиш кефа?!? :wink: След като в Трудовец бяха регистрирани свинки с чума нещо да последва?!? Примерно някакви ограничения и забрани за лов, гъбари и дървари в 3, 10 и 20 километрова зона?!?... :) :roll: :D Въобще...кучетата си лаят - кервана си върви!!! 8)

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Август, 14:43

    има забрана за районите, в които е намерена дива свиня с чума

    • (1) (0)
      1. добавен от: авджия 12 Август, 09:42

      :lol: Искаш да кажеш, че в целия нашия Ботевградско - Етрополски район дива свиня с чума не е констатирана и затова няма никакви ограничения и забрани?!? :lol: Ясно! Хващам бас на каквото кажете, че въобще няма и да бъде констатиран такъв случай за цялата област!!! 8)

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Август, 14:58

    Е ние вече и на едро си ловуваме.

  • Отговори (8) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Август, 15:52

    Явно да отнемеш живот , независимо дали е животно или птица , е тръпка..Да си покажеш мощната пушка и да си постнеш снимчица с някой трофей.Това е ценност за някои.Но върху природата не се посяга.Защо си мислим , че ние хората, решаваме съдби..Все ми е едно дали ще има ловен сезон.Аз лично уча моето дете да се грижи за птици и животни , а не да ги убива.

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 10 Август, 21:53

      То затова расте такова поколение. Учете ги така и после защо е пълно с джендъри!!!

    • (1) (1)
      2. добавен от: Анонимен 11 Август, 17:33

      Лов е имало още в праисторическата ера,така че твоето мнение не е важно!Както ти е написал и колегата над мен,заради такива като теб израстват джендъри,курви и най-обикновенни педерасти!Забравих да те попитам,месо ядете ли с детето си или сте само на бурени от градината?

    • (1) (1)
      3. добавен от: Анонимен 12 Август, 11:40

      Това с джендърите само доказва, че ловците трепят наред за да се правят на мъжкари. Щото иначе ще ги мислят за джендъри. Ами от праисторическата ера е така, за това сега червената книга е по-голяма от енциклопедията за животните. Гледай си прасе за ядене и си го коли. Какво си тръгнал да трепеш животни по горите. То и без това популацията на диви животни в България е много ниска.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Август, 01:08

    Оле.колко добре владеем чуждиците.Пък и знаем какво е джендър.Сигурно е едно-ловците не са джендъри.Ха-ха.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete