Вторник, 25 Юни 2019, 03:03

Предстои увеличение на годишната такса за регистрация на домашни любимци. Общината дава гратисен период

14 Септември 2018, 13:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2582 12


По закона за ветеринарно-медицинската дейност гражданите, които притежават домашни любимци са длъжни да ги регистрират.
Регистрацията се извършва по два начина: при ветеринарен лекар, който поставя чип на животното. Следващата регистрация се извършва в общината. Към момента годишната такса за притежание  на куче е 12 лв. От заплащане на такса обаче са освободени гражданите, които вече са кастрирали кучетата или котките си. 

„Към момента за потвърждаване на двата вида регистрация, от Община Ботевград се извършват проверки. Те касаят Ботевград и Зелин. „Идеята е да подсетим гражданите, че са длъжни по закон да извършват тези регистрации. За стимулиране на този процес д-р Илин Черняшки за втори път обявява кампания за безплатно поставяне на чипове на кучета. Те се предоставят от общината. Това би могло да стимулира гражданите, като се има в предвид,че цялата процедура ще бъде безплатна към момента”, съобщи екологът на Община Ботевград Ева Нишева. Тя заяви,че в първата година след поставянето на чипа, по Закона за защита на животните, стопаните са освободени от заплащане на такса. 

Предвидена е промяна в Наредбата за определяне и администриране на такси, които не са определени със закон. „Промяната касае да се увеличи годишната такса в общината, с което се цели да се стимулират хората с домашни любимци да си кастрират животните, за да не се стига до неконтролируемо развъждане и увеличаване популацията на безстопанствените кучета. Таксата ще се повиши в пъти”, увери еколога на общината. „Ако кастрацията на едно куче струва 50-60 лева, таксата трябва да е съизмерима, така че на собственика на кучето да му бъде по-удобно да си кастрира кучето и след това да не плаща никаква  годишна такса , отколкото да заплаща всяка година по една немалка сума”, добави Нишева. По думите й промяната ще влезе в сила минимум след два месеца. 

Ева Нишева припомни, че собствениците на кучета които ги разхождат навън да са с каишка и са длъжни да носят в себе си паспорт на кучето и да го показват пред общинските органи, които ще ги проверяват.

За неспазване на изискванията на закона, се налагат глоби.
За липса на чип се заплаща 200 лв. Съгласно местната наредба, по която трябва да се регистрира кучето в общината, също се налага глоба, която е в размер до 200 лв. До момента броят на регистрираните кучета в общината не са повече от 30, съобщи Ева Нишева.Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

 • Отговори (1) (0)
  1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 14:44

  а, триесе кучета в Ботевград, много са вееее . . .

  • (0) (1)
   1. добавен от: Тодорова 15 Септември, 23:21

   Че то на тази беднотия, какво са тук някакви си 50-60 лева, нима и вие огладняхте? При нас таксата е по малко и е еднократна.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 14 Септември, 14:56

  :lol: :lol: :lol:

 • 3.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • 4.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • 5.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (1) (0)
  6. добавен от: Анонимен 14 Септември, 18:58

  Абе вие луди ли сте...

 • Отговори (3) (1)
  7. добавен от: Анонимен 14 Септември, 19:54

  Нали всичко в общината е наред та опряхте до домашните кучета . :x :x :x

 • Отговори (3) (1)
  8. добавен от: Анонимен 14 Септември, 20:32

  В к,в Изток ги разхождат без повод и без наморник и глоби за тях няма.

 • Отговори (3) (0)
  9. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:07

  Ами уличните кучета и котки трябва приют за тях а не да ми се разхождат на свободно и акат наляво на дясно,също така бълхи се разнасят болести съгласна съм данък да плащам но всичко да ви е наред като и законено

 • Отговори (0) (1)
  10. добавен от: Анонимен 16 Септември, 19:49

  Нали затова се прави тази кампания бе умница. От дворовете изхвърлят, от селата също. Ревете, че има много бездомни кучета, сега пък сте недоволни, че се опитват ред са сложат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (4)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (110)
70% Complete
Не (78)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (122)
70% Complete