Четвъртък, 18 Април 2024, 21:54

Предстоящо: 47-ми Шопски празник 2016 "Завръщане към традицията"

14 Юни 2016, 08:55
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2519 0


47–мият Шопски празник ще се проведе в седмицата между 20 и 26 юни 2016 г. в град Елин Пелин под мотото "Завръщане към традицията". Седем дни градът ще живее с пулса и емоцията на шопския бит, култура и душевност.

От 1970 г. в град Елин Пелин в седмицата около църковния празник „Свети Дух“ се провеждат ежегодни празници, посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“. В тях намират израз традициите на шопската етнокултурна общност, за която са отличителни типичен твърд говор, белодрешно облекло, характерни народни танци, песни и хумор.

Всеки от седемте дни на Шопския празник включва различни тематични събития, които да привлекат интереса на хората от околността и от столицата, да ги запознаят с характерни местни обичаи и особености и да дадат възможност за изява на културата и бита на шопите и на гостите на празника.

Първият ден – 20 юни, „Свети Дух“, е отреден за празнично утринно богослужение, следвано от водосвет и курбан за здраве в местността „Църквето“ край града и народно веселие с музикална формация „Етнолика“ и народните певици Веселка Стамболиева и Десислава Осенска.

В деня на литературата – вторник, най-малките ще влязат в ролите на герои от български народни приказки, включвайки се в конкурса „Захарно петле“, а в литературното кафене организаторите са подготвили среща с Христина Панджаридис – родена в гр. Елин Пелин, автор на романа „Ничия“ и на редица стихове и разкази.

Сряда е ден на изобразителното изкуство, в който са включени конкурс „Щастливо детство“ за рисунка на асфалт за децата, изложба с творби на ученици „Светът на Елин-Пелиновите герои“, фото-изложба „Новоселци през годините“ и изложба на местни художници.

В деня на спорта – четвъртък, ще има забавни спортни състезания и демонстрации за малки и големи: крос, лека атлетика, акробатика, футболен мач между местния ФК „Левски“ – Елин Пелин и гостите от ФК „Спартак“ – София и билц турнир по шах-мат. Атракция ще бъде приятелската футболна среща между отбора на Кмета и отбора на общинските съветници.

Официалното откриване на „Шопски празник 2016“ е в петък, 24 юни. В три поредни дни град Елин Пелин ще се превърне в сцена за изявени фолклорни изпълнители и танцови състави от общината, от цялата страна и от съседна Сърбия. За почитателите на съвременната музика специален гост на празника в съботната вечер ще бъде уникалната Поли Генова, представила страната ни в Евровизия 2016. Сред популярните участници в музикалната програма са Стоян Янкулов – Стунджи и Илияна Найденова, които ще представят проекта си, подготвен специално за Шопския празник, КУД – Младост (Нова пазова, Сърбия), Шопите от Западните покрайнини (Димитровград, Сърбия), Преслава Пейчева, Емо Сиромахов, Ансамбъл „Пазарджик“, ТК „Боровски ритми“, Оркестър „Сияние“ и много други.
Заедно с това жителите и гостите на града ще могат да опитат традиционни ястия на кулинарната изложба „Гозбите на шопа“, да станат свидетели на пехливански борби, да се запознаят с автентични носии чрез ревюто „От раклата на баба“ и да се възхитят на омайната красота на българката в конкурса “BEAUTY Шопкиня”.

Очакваме Ви!


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete