Четвъртък, 21 Юни 2018, 03:37

Предстоящо: Изложба "Алкохол и амбалаж" в Правец

14 Ноември 2017, 14:38
(1) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 713 0

На 16 ноември 2017 г. от 17.30 часа в Исторически музей-Правец ще се открие гостуваща изложба от музея в гр. Горна Оряховица под надслов „Алкохол и амбалаж”.
Експозицията "Алкохол и амбалаж" е първата от находчивите и изключително интересни тематични изложби на Историческия музей в град Горна Оряховица, представени пред публика през последните години и включена в поредицата „Пороците”. Другите две експозиции от поредицата „Пороците” на Историческия музей в град Горна Оряховица са посветени на различните начини за употреба на тютюна – „Тютюн, енфие & сие” и на историята на захарта и сладките изкушения - „Захар, кафе & сие“.

Изложбата „Алкохол и амбалаж” е гостувала в музеите в гр. Исперих и Етрополе в Етнографските музеи в Пловдив и Силистра и др. От 16 ноември 2017 г. до 31.01.2018 г. ще бъде експонирана в Исторически музей-Правец. Създадена е по инициатива и с активното съдействие на музейните специалисти от Горна Оряховица, но включва освен експонати на музея и такива от частни сбирки. Колекцията проследява развитието на стъкления амбалаж от края на XIX и началото на XX век и показва различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети, някои от които са изработени с изключителна естетика. Специално внимание е отделено на най-популярния амбалаж за спиртни напитки, използван в България през първата половина на XX в., а винените и бирени бутилки са като визитна картичка на градовете, производители на шишетата. Показани са интересни бутилки за сода и лимонада, стари сифони за газирани напитки, специфичен кръчмарски инвентар. Освен шишета изложбата включва и голям брой черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край.

Изложбата представя малко показвани в музеите експонати, свързани с материалната и духовна култура на българина. Кръчмата в миналото е място за социален живот, а както знаем алкохолът сближава. Разбира се когато се консумира с удоволствие и мярка.

Заповядайте в Исторически музей Правец. Изложбата може да бъде видяна до 31.01.2018 г.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (111)
70% Complete
Не подкрепям идеята (99)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (178)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (177)
70% Complete
Нямам мнение (15)
70% Complete