Вторник, 23 Април 2024, 17:28

Предстоящо: Изложба „В ателието на тревненските майстори” на Тодоровден в ИМ - Правец

17 Март 2016, 16:17
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1730 3


От незапомнени времена на Тодоров ден Правец празнува своя събор или сбор. Това е първата събота след Сирни заговезни. Традицията на празника ни препраща в тъмните робски години, когато, за да се сдобие човек с някаква стока, която не може сам да направи, трябва да чака „сбор”-а, да дойдат търговци и производители от близо и далеч, за да си купи каквото му е необходимо. Сведения за празнуването на събора на Правец има още в началото на ХХ век, когато официалната власт публикува  списък с панаирите и пазарите в България. Така от незапомнени времена Правец празнува своя събор на Тодоров ден, който е на 19 март тази година. Правец трескаво се подготвя да посрещне своите гости от близо и далеч. 
Тодоров ден има своята проекция и в днешният ден на Правец и общината. Празникът продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. Има ги и шарените сергии, и гнетените чушки с кълцан боб, и олелията на централния площад, и многото гости, много срещи, изложби и веселие.
Исторически музей-Правец също се подготвя да посрещне много гости и жители на Правец в празничния ден, когато ще бъде открита изложбата „В ателието на тревненските майстори” на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна. Началото е от 10.30 ч. в залата за временни експозиции на музея.
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 
Изложбата включва икони – образци на Тревненската иконописна школа, рисунки, копирки, оригинални инструменти, пособия и тефтери от ателиетата на майсторите-зографи, дърворезби и др.
Исторически музей-Правец ще има и щанд с традициона троянска керамика на базара на пл. „Тодор Живков”. 
На 19 март гр. Правец ще отбележи и още една годишнина 150 години от възстановяването на Правешкия манастир „Свети Теодор Тирон”.
В традиционните български празници, в народните традиции и обичай има едно особено очарование и красота. Те поддържат онези искрици в душите ни, които са връзката с дълбоките корени на предците ни, за да възродим всички заедно огъня на съзиданието и градивността, да творим и работим за бъдещето си.
Освен изложбата „В ателието на тревненските майстори”, може да посетите още експозицията „България на длан”. Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков и експозицията „България и светът” също ще очакват своите посетители.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Март, 14:41

    От запомнени времена( началото на 20 и края на 19 век.) събора на Правец е на Димитровден.
    Много хора са работили извън града и тогава са се прибирали за студените месеци, свършвала е и селскостопанската работа.
    Винаги е имало и празник, които е честван за манастира.
    Това е събора на м.Манастирица.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (179)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete