Петък, 26 Април 2024, 01:39

Предстоящо: Спектакълът "Хронолог" на 28 май в Ботевград

22 Май 2018, 14:39
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 937 0


Държавен куклен театър – Видин, Културен театър „De la massue”- Ница, Франция имат удоволствието да Ви поканят на спектакъла за възрастни „Хронолог”, който ще се състои на 28.05.2018г. /понеделник/ от 18:00ч. салона на Народно читалище „Христо Ботев 1884“- гр. Ботевград, пл. „Освобождение“ №21.

Една от основните цели на пърформънса е да интегрира и привлече вниманието на гражданите ,чрез средствата на куклено театрално изкуство, към една от основните теми от дневния ред на българското председателство - екологията.

Пърформънсът представлява художествено-творческа провокация към зрителя, който става свидетел и си взаимодейства активно с персонажите и актьорите - кукловоди, които строят декора, представляващ пустинен пейзаж, обитаван от куклени образи, опитващи се да оцелеят в един свят, който рухва. Това пространство служи за инструмент, който проучва нашите души и нас самите, който ни потапя в самата същност на живота чрез миниатюрните кукли, които странно ни приличат. За реализирането на спектакъла, под ръководството на режисьора г-н Езекел Гарсия Ромеу, по уникална технология, бяха изработени над 150 кукли-образи с височина до 30см всяка, в чиято подготовка се включиха и актьортите. Куклите са ПОРТРЕТИ на човешки същества, променящи се в среда, която въздейства на техните съдби и които бихме могли да сравним със съвременния свят. Група от незначителни образи, паразити, негодници и дребни хорица разкъсва, експлоатира или обира всичко, което може да бъде използвано от лицето и от подземията на този безформен пейзаж.

Хронологът разказва времето чрез биографиите на куклите. Всяка кукла има право на своя собствена история, на своя вселена, на свой малък свят. Историята е разказана с хумор, куклените същества са изпълнени с нежност и любов, защото дори и в един загиващ свят персонажите запазват това, което ни прави човеци. „Хронолог” разказва времето и разкрива нас самите с типичните за нашето време проблеми за: свобода, екология, човешки взаимоотношения.
Творческата задача на проект „Хронолог-разказвач на време“ е създаването на новаторски спектакъл, който да проследи във времето ролята на човека през антропоцена, да предизвика сензитивността на аудиторията, да формира у нея активно отношение към екологочини теми по един самобитен художествен начин, с помощта на съвременни сценография, кукли и декор. Това асоциативно заглавие на представлението ни разказва на място за света днес, такъв, какъвто е с нашите утопии, мечти и отказа ни от тях, ние изобретяваме линеарно-времеви механизъм за сценично изкуство, който обединява визията на български и френски творци около алегоричното представяне на днешния свят, който е буквално сцена за всички ламтежи, страсти и фантазми, напомня територия, която граничи с нашето спокойствие, на пространство, разположено извън цивилизоваността, в един безличен урбанизиран свят.

Музиката на живо съчетава популярни френски шансони и балкански ритми, които се налагат като звукова скулптура, която няма да описва някаква среда или да илюстрира сцена; напротив, тя ще представлява едно самостоятелно цяло.

Основна цел на проекта е да интегрира и привлече вниманието на гражданите чрез средствата на куклено театрално изкуство към основните теми екология и култура, не само по време на Българското Председателството на Съвета на ЕС през 2018г, но и след това. Опазването на Земята и предотвратяването на екологични катастрофи от различен мащаб е отговорност на всеки един от нас и прилагането на европейските политики е не само административен акт, но и въпрос на културата на нетърпимост спрямо вредите към природата от страна на хората.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete