Събота, 20 Април 2024, 12:56

Предстоящо: Валя Балканска ще пее в Ботевград

29 Октомври 2014, 11:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4004 4


Фолклорен ансамбъл „Родопа” ще изнесе концерт в големия салон на читалище „Христо Ботев” в Ботевград. Специално участие в него ще вземат Валя Балканска, Петър Янев и Златина Узунова. Концертът ще се състои на 10 ноември от 18:30ч. Цената на билетите е между 4 и 6 лева.

Фолклорен ансамбъл „Родопа” Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина.
Трите здраво споени формации – народен хор, оркестър и танцов състав, поднасят специфично стилово изкуство, наситено с багри и многогласие, и овладян ритъм.
Водеща в творческото амплоа на колектива е лиричната среднородопска песен – понякога едва докосната, понякога с разместени полифонични пластове, но винаги вярно интерпретирана.
Залюляните песни и мелодии, нагънатите родопски хора, различните български фолклорни области (от Странджа, Трънско и Добруджа, Пиринско и Крайдунавско – сродени и взаимно подхранващи се) изграждат професионалния облик на фолклорен ансамбъл „Родопа”.
Убедителното народно-изпълнителско изкуство на ансамбъл „Родопа” е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.
От основаването си ансамбъл „Родопа” има над 6000 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание.
Неоспорим е приносът на ФА „Родопа” за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей. Традиция и приемственост, традиция и съвременност са умело съчетани и преплетени в порой от багри, звуци и ритъм.
Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Стара планина” – I-ва степен и Кристална лира на Съюза на музикалните и Танцови Дейци.
Гордост за ФА „Родопа” е „космическия глас” Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Октомври, 13:02

    Нещо хубаво в този град

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Октомври, 14:05

    От къде може да се закупят билети?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Ноември, 14:32

    Искам да попитам организаторите - Ще бъде ли отоплена залата или както на други мероприятия да сме с шапки

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Ноември, 14:32

    шалове и ръкавици?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete