Четвъртък, 25 Април 2024, 04:50

Превратът срещу Ердоган не успя

16 Юли 2016, 20:30
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1991 0


“Превратът бе дар от Бога, той ще ни помогне да прочистим армията от бандити.” Това каза турският президент Реджеп Ердоган в събота след неуспешния опит за военен преврат в Турция.

Метежът продължи 5 часа в нощта срещу събота, в които не бе ясно къде е самият Ердоган. В небето над Анкара кръжаха военни самолети и хеликоптери, чуваше се стрелба. Военни наводниха улиците. Вертолет сипеше куршуми, а ужасени хора панически бягаха.
В Истанбул танкове на метежниците настъпиха към международното летище “Ататюрк”. Техни патрули завзеха стратегически точки на града.

Бунтовниците временно плениха верния на Ердоган шеф на генщаба и други генерали. Те окупираха държавната телевизия и накараха водеща да прочете манифеста им. Това, че не излязоха сами в ефир, съвсем обърка и без това неясните представи кой точно стои зад бунта. Друга телевизия пусна изявление, което Ердоган направи от мобилен телефон и призова хората да излязат на улиците, за да защитят страната.

В отговор десетки хиляди турци кръстосваха Анкара и Истанбул и препречваха пътя на танковете. Призори в събота изведнъж стана ясно, че верните на властта сили са овладели ситуацията, а Ердоган триумфално кацна в Истанбул, посрещнат от ликуващи хора.
Драматични тв кадри показаха как разбунтувалите се униформени се предават групово.
По улиците турци ги нападаха с юмруци и ги налагаха с каиши, качваха се по военната техника и си правеха селфи.
Пучът остави 265 убити и поне 1400 ранени. Последваха масови арести - 3000 военни са задържани, 2700 са уволнени. Последва и чистка в съдебната система - за часове 2745 съдии бяха уволнени.

В социалните мрежи питаха дали в преврата няма нещо нагласено и контролирано.
Анализатори обявиха във в. “Индипендънт”, че метежът е постановка. Той щял да развърже ръцете на Ердоган да измете от армията неудобните му генерали, визирайки благодарността, отправена от президента към Аллах за пуча. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete