Понеделник, 18 Ноември 2019, 01:10

Президентът Румен Радев: В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място

22 Юни, 11:53
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1720 4


В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място. Той е уникална сплав от мъдрост, хумор и темперамент в музикалните ритми, в красивите носии и в езика. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си пред участниците в 50-ото юбилейно издание на фестивала "Шопският празник е традиция", който се провежда в град Елин Пелин. Тазгодишното издание на фестивала се провежда под патронажа на държавния глава.

В историята на нашата национална култура народното творчество е сред най-живописните и скъпоценни страници, заяви Румен Радев и подчерта, че то е огледало на огромното богатство от чувства и образи, разкриващи устойчивите житейски и нравствени ценности на българите.

Президентът изтъкна, че със своята пиперливост шопският език е пример за това, че хуморът и сатирата не само хвалят, но и учат, защото народното творчество показва жизнеността на българския дух и традиции. "Нека не забравяме, че самокритичността и самоиронията са отличителна черта на свободния и просветен ум на непреходната мъдрост. Те показват жизнеността на народното съзнание да изисква справедливост и хармония в ежедневния човешки бит и обществените отношения", каза още Румен Радев.

Държавният глава поздрави участниците и организаторите на фестивала за енергията, с която допринасят за завръщането, възхода и утвърждаването на традициите, които са ни съхранили от векове като народ, идентичност и самосъзнание. "Пожелавам ви след този и всеки следващ празник да се множат почитателите на вашия красив град, на шопския фолклор и на българското народно творчество", заяви президентът в приветствието си пред участниците във фолклорния празник.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • Отговори (3) (4)
  1. добавен от: Анонимен 22 Юни, 18:37

  Ех тоя смешник...

 • Отговори (4) (3)
  2. добавен от: Анонимен 22 Юни, 20:07

  Популист до популиста

 • Отговори (3) (4)
  3. добавен от: Анонимен 22 Юни, 20:21

  Гумен Радефф

 • Отговори (1) (0)
  4. добавен от: ИНТЕРЕСНО... 30 Юни, 23:32

  Ако беше Плевнелиев , кого щеше да възхвалява, сигурно ЕВРОПЕЙСКИ "ценности "...?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (6)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

Анкета » коментари (6)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

отговори
В България (226)
70% Complete
В чужбина (43)
70% Complete
Няма да празнувам (98)
70% Complete