Сряда, 20 Март 2019, 23:29

Прибързано освещават църквата на гара Елин Пелин

19 Юли 2018, 21:58
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1809 3


На 17 юли Община Елин Пелин се похвали, че с решение на Софийския епархийски съвет, новостроящият се храм „Св. Св. Константин и Елена“ в село гара Елин Пелин, ще бъде подготвен за освещаване през месец септември. Решението обаче изненада местните жители и църковното настоятелство, които определят решението като доста прибързано. В гара Елин Пелин дори вече са събрани над 800 подписа на хора, които искат освещаването да бъде отложено до момента, в който църквата и пространството около нея, наистина бъдат готови да посрещнат миряни.
Православният храм все още не е свързан с ВиК мрежата, вътре не е изградено отопление, външните части на храма не са облицовани с плочки, а трите декара около него са трудно проходими. Въпреки всички тези проблеми, кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов лично е посетил Софийската епархия, където е успял да убеди духовниците, че храмът е готов за освещаване. Не е било взето под внимание и мнението на свещеник Пламен, който е отговорник за храма. Според източници на balkanec.bg, Симеонов е твърдо решен още тази година храмът да бъде открит, като с този жест ще опита да опровергае декларацията на кметовете от общината срещу Бюджет 2018. Припомняме Ви, че в началото на годината 14 от кметовете на кметства се противопоставиха срещу начина на разпределение на средствата от капиталовата програма и съсредоточаването на финансови средства предимно за град Елин Пелин, за сметка на останалите населени места. Симеонов се притеснява и от факта, че следващата година са местните избори и хората ще разтълкуват евентуално освещаване на храма като част от предизборната му кампания.
Прибързаното откриване на строителни обекти се превръща в запазена марка на управляващите. Няколко подобни опита бяха правени и за детската градина в Нови хан. Интересното е, че при строителството на новото крило на градината, Симеонов два пъти внася докладни в Общинския съвет с искане за отпускане на близо 300 хиляди лева за изграждането на околно пространство около нея. Сега обаче за територията около храм „Св. Св. Константин и Елена “ средства на този етап не са осигурени, но са крайно необходими, за да може да се бъде осветен храма. Обилните валежи от последните седмици направиха достъпа до храма е невъзможен. Осен това, за да бъдат облицовани с плочи външните стълби и рампата за инвалиди на църквата, трябва да е изпълнена вертикалната планировка. В момента те са опасни за влизащите в храма, а от снимковия материал на Balkanec.bg ще видите, че църквата прилича по-скоро на строителен обект.Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (4) (2)
  1. добавен от: Аз 20 Юли, 00:31

  Пълна пародия са последните 3години.Управление изградено върху празни обещания

 • Отговори (2) (0)
  2. добавен от: Лили 20 Юли, 06:46

  Митрополията го е решила, значи е преценила, че е готово , или поне ще бъде наесен! Всички други ваши дрънканици са просто поредния опит да очерните кмета!

  • (8) (1)
   1. добавен от: ... 20 Юли, 07:15

   Той няма нужда да бъде очернен,толкова много се очерни сам,че няма накъде повече

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (10)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

Анкета » коментари (10)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

отговори
За (106)
70% Complete
Против (139)
70% Complete
Необходимо е. В противен случай няма как да се избегне хаосът (34)
70% Complete
Не съм съгласен да плащам, за да има къде да паркирам (27)
70% Complete
Не ме интересува (8)
70% Complete