Петък, 19 Април 2024, 22:59

Приходите на "ДПМ Челопеч" намаляват с 10% за първото тримесечие

12 Май 2016, 00:01
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1498 0


Златодобивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч" ("ДПМ Челопеч") отчете по-ниски приходи за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2015 г. Това става ясно от отчета на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM). Основната причина за по-слабия резултат е поевтиняването на металите. Ефект оказва също и по-ниското съдържание на метал в концентрата, който предприятието в Челопеч произвежда като краен продукт. В резултат на това печалбата преди лихви, данъци и амортизации също се понижава. В същото време добивът и преработката на руда са се увеличили.

Нетните приходи на българската компания намаляват с 10% и към края на март са в размер на 38.6 млн. долара. През първото тримесечие на тази година цените на всички метали, които DPM произвежда в предприятията си, са се понижили. Най-значителен е спадът на медта – с около 20%. Златото е поевтиняло с 3%, а среброто – с 11%, по данни на компанията. Това са трите основни метала, които се произвеждат под формата на концентрат в Челопеч. В същото време цените на суровините са основният фактор, който определя резултатите на дружеството. Друг важен фактор са промените във валутните курсове, тъй като DPM е канадска компания, отчита се в американски долари и развива дейност в България, Армения и Намибия, които имат свои валути.

За първите три месеца на годината в Челопеч са добити общо 555.6 хил. тона руда, което е значително увеличение спрямо 506.4 хил. т за същия период на миналата година. Преработката е нараснала с близо 8% до 544.6 хил. т при годишен капацитет от 2.2 млн. т.
Една от основните инвестиции на канадския собственик, която се очаква да започне тази година, е изграждането на миннообогатителен комплекс край Крумовград. Там друго дъщерно дружество на DPM - "Дънди прешъс металс Крумовград", има концесия за добив на златна руда. По-рано тази година компанията получи окончателно одобрение за промяна на предназначението на земята, което й позволява да започне изкупуването на необходимите парцели. Изграждането на мината и преработващите съоръжения се очаква да започне през втората половина на годината и да отнеме около две години, преди да започне добивът. Инвестицията се оценява на около 164 млн. долара.

В началото на март DPM обяви, че е подписала споразумение за продажба на предприятието си в Капан, Армения, на Polymetal International. В момента тече процедурата по одобряване на сделката от регулаторните органи и кредиторите. От компанията тогава коментираха, че средствата от продажбата ще подобрят баланса й и ще й помогнат да разработи проекта в Крумовград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete