Вторник, 21 Ноември 2017, 08:16

Приказка за мистерии и любов на коледния концерт в Драговищица

23 Декември 2016, 23:15
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1371 0

Концерт-спектакъл под надслов "Мистерията на извора" подготви драговищенци за предстоящите празници. На сцената на НЧ "Г. С. Раковския-1928" се изявиха школите "Емиданс" с хореограф Каролина Янакиева и "Иркапей" с ръководител Бисера Иванова.
Тематичният спектакъл представи на гостите легендата за произхода на името на селището Драговищица. Участниците претвориха в уникално шоу местният фолклор - споменът за манастира "Св. Спас", изворите със студена и топла вода, момата Драга, която всички мислели за вещица, както и тежката борба за една истинска любов. Разбира се, точно като в приказките, накрая доброто винаги побеждава. Чрез тематично вплетени народни танци, традиционни коледни песни, реминисценции към русалиите и самодивите, гарнирани с щипка естетика и изтънченост, участниците възстановиха бита и традициите на населеното място. Концертът по униаклен начин представи на публиката уменията на участниците, като съхрани, доразви и социализира чрез сценичното изкуство местните история и легенди. Ръководителите на школите споделиха, че този спектакъл е резултат от много репетиции и изграждането на един сплотен екип. След края на концерта всички участници получиха коледни подаръци, а зимната вечер навън беше огряна от летящите фенери и пускането на светлините на елхата.
Сред специалните гости бяха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, кметът на с. Драговищица Албена Виденова, заместник-председателя на Общинския съвет Анна Радовска, общинският съветник Николай Борисов, както и представители на различни институции. Младенов и Алебна Виденова поздравиха участниците и ръководителите и пожелаха още по-успешна нова година.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви


Анкета » коментари (0)

На какво предпочитате да се отоплявате през зимата?

Анкета » коментари (0)

На какво предпочитате да се отоплявате през зимата?

отговори
Електричество (55)
70% Complete
Твърдо гориво (дърва, въглища, пелети) (121)
70% Complete
Течно гориво (природен газ, нафта) (70)
70% Complete
Геотермална енергия (25)
70% Complete