Събота, 21 Януари 2017, 10:27
По-различните новини само за вас!

Костинброд

Приказка за мистерии и любов на коледния концерт в Драговищица

+ | - 23.12.2016г. 23:15 | Новини
Прочетена: 989 | 0

Оцени:

Концерт-спектакъл под надслов "Мистерията на извора" подготви драговищенци за предстоящите празници. На сцената на НЧ "Г. С. Раковския-1928" се изявиха школите "Емиданс" с хореограф Каролина Янакиева и "Иркапей" с ръководител Бисера Иванова.
Тематичният спектакъл представи на гостите легендата за произхода на името на селището Драговищица. Участниците претвориха в уникално шоу местният фолклор - споменът за манастира "Св. Спас", изворите със студена и топла вода, момата Драга, която всички мислели за вещица, както и тежката борба за една истинска любов. Разбира се, точно като в приказките, накрая доброто винаги побеждава. Чрез тематично вплетени народни танци, традиционни коледни песни, реминисценции към русалиите и самодивите, гарнирани с щипка естетика и изтънченост, участниците възстановиха бита и традициите на населеното място. Концертът по униаклен начин представи на публиката уменията на участниците, като съхрани, доразви и социализира чрез сценичното изкуство местните история и легенди. Ръководителите на школите споделиха, че този спектакъл е резултат от много репетиции и изграждането на един сплотен екип. След края на концерта всички участници получиха коледни подаръци, а зимната вечер навън беше огряна от летящите фенери и пускането на светлините на елхата.
Сред специалните гости бяха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, кметът на с. Драговищица Албена Виденова, заместник-председателя на Общинския съвет Анна Радовска, общинският съветник Николай Борисов, както и представители на различни институции. Младенов и Алебна Виденова поздравиха участниците и ръководителите и пожелаха още по-успешна нова година.

Източник: balkanec.bg
Стани фен във Facebook  
« Назад

Коментари (0)

Добави коментар
виж всички » Анкета

  • Изхвърляте ли отпадъка си на определените за това места?
    Коментирай (0)

виж всички » Справочник

Новините по дни

Изпрати новина до Balkanec.bg

Заглавие: *
Текст на новина: *
Обратна връзка: