Четвъртък, 18 Април 2024, 13:38

Прилючи изграждането на довеждащия водопровод от р.Осеница във Врачеш

18 Октомври 2018, 15:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1951 4


Приключи изграждането на довеждащия водопровод от р. Осеница във Врачеш. Подменен е целият водопровод, като трасето е  с дължина около 3 км и 400 м. Проектът бе разделен на два етапа. Първият етап от изграждането бе завършен миналата година, когато бяха направени около 2 км. Тази година бе довършена останалата част от трасето, която според управителя на ВиК „Бебреш” Цветозар Гаврилов е била най-тежката част.

Средствата за изграждането на довеждащия водопровод общо и за двата етапа са в размер на 166 700лв, осигурени от община Ботевград, след като бяха включени в програмата за Капиталови разходи на общината. За първия етап бяха заложени 96 700лв, а за втория- 70 000лв.

Изпълнението на ремонтните дейности по тазгодишния проект е изцяло на служители на ВиК „Бебреш”.

С подмяната на целия водопровод се решава един много сериозен проблем основно на с. Врачеш. Когато започнахме да работим по проекта открихме, че в голяма част от годината има доста повече вода отколкото е необходима на Врачеш и с направата на довеждащия водопровод, в периода, в който има повече вода, ще можем да захранваме и Ботевград”, каза управителят Цветозар Гаврилов.

По думите му част от водата на Ботевград ще бъде от р. Осеница, а това е най-хубавата вода от целия ни район.  "По височина водохващането в Осеница е сравнимо с това на с.Трудовец- Поп Нако. Много е високо и терена около водохващането е изцяло скалист. Ето защо замътняването там се случва при много силни порой. Само тогава- веднъж , два пъти в годината може да има замътняване”, добави Гаврилов.

Около 40 л вода ще се доставя за с. Врачеш, а останалите 40 ще могат да захранват Ботевград, тъй като проектът е предвиден за 80л.

Цветозар Гаврилов обясни още, че в стария водопровод са влизали около 10-12л вода, но до селото са достигали само 4-5л. „Докато копаехме, понеже на много места копаехме от страната на сегашния водопровод, въпреки че през цялото време старият водопровод си е действал, масово откривахме аварии, които никога не сме ги виждали, т.е. те са си подземни и си текат. Старото трасе бе в окаяно състояние и беше крайно време нещо да се промени”.

Община Ботевград е възложила проектиране на проекти за възстановяване на всички речни водохващания на територията на община Ботевград. „Имаме обещанието на кмета Гавалюгов още тази година, ако е възможно, и общината организира финансови средства, да се направи ново модерно водохващане, което да не се нуждае от ежедневна поддръжка”, заяви управителят на общинското дружество. По думите му до горе се стига с коне, за около час и половина. В момента ВиК разполага с човек, който извършва почистване на водохващането на Осеница през 2 до 4 часа, тъй като в момента е период на засилен листопад. Според Цветозар Гаврилов новото водохващане ще бъде самопочистващо се. Листата няма да се задържат на него.

От вчера водата от Осеница се подава към ВиК към Пречиствателната станция на Врачеш, а от там в мрежата на селото. Тъй като в момента е сух период, тя не е достатъчно и се разчита основно на язовир Бебреш, като водоизточник. „Проектирана е подмяна на водопровода на селото и ако това се реализира Врачеш ще бъде с една от най-хубавите води”, заяви Гаврилов. По думите му същото се отнася и за село Трудовец. Необходимо е да се смени и там водопровода, добави шефът на ВиК.”Най-хубавата вода на Трудовец не сме ползвали все още, при този сух период. Веднъж сме ползвали язовир Бебреш за няколко часа, защото извършихме основно почистване на водохващанията”. Гаврилов припомни, че след подмяната на довеждащия водопровод миналата година, Трудовец се захранва основно от водохващането на м. Поп Нако.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 17:26

    Как пък едно заглавие ви е трудно да напишете без правописна грешка? :uups:

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 21:58

    Прости балканчета сте ,ей!Едно заглавие като хората не можете да напишете.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 10:19

    А ги мързи и да го коригират.Навярно не могат да открият грешката. :D

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 12:41

      Балканец, "ПРИКЛЮЧИЛИ" сте като нещо, наричащо се медия.Вие сте чисто и просто една шпицкоманда за разпрачъскване на фекали по заповед на ония лайняни торби дето ви плащат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete