Събота, 20 Април 2024, 03:26

Проблем с финансирането от страна на МРРБ спря подмяната на водопреносния пръстен. Кметът в опит да се свърже с министър Нанков

27 Юли 2018, 15:14
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2897 41


Действията по реализиране на проекта за подмяна на централния водопреносен пръстен на Ботевград- Етап 1 в момента са замразени. Към днешна дата изпълнението е спряно заради проблем с финансирането. Припомняме, че финансирането се осигуряваше от МРРБ и бе в размер на 357 800 лв., след като община Ботевград се присъедини към Асоциацията по ВиК – София област. Цялостният проект обаче е на обща стойност 2 197 027 лв. Реконструкцията трябваше да се извърши на два подетапа, като за подетап 1 стойността на договора е 912 660, 48 лв с ДДС (798 577, 92 лв без ДДС), а за подетап 2 – 1 111 365, 39 лв с ДДС ( 972 444, 71 лв без ДДС).

На редовния си брифинг с местните медии днес кметът на община Ботевград заяви, че не е успял да установи връзка с МРРБ, за да се довърши подмяната на водопроводния пръстен. Градоначалникът недоумява как един кмет на една българска община изпитва такива сериозни притеснения да направи една обикновена среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството:

„Въпреки сериозните усилия, които полагам не успявам да се свържа с министър Нанков. По необясними за мен причини повече от 3 месеца настоявам за такава среща, даже имаше едно насрочване, което не успя да се състои, тъй като министър Нанков точно в този момент е бил зает. Случва се, както виждате има различни почти ежедневни проблеми, които налагат неговото присъствие на горещите точки. Но дори и да се забави срещата, такава ще има. Все пак необяснимо и странно е. Да ние нямаме бедствена ситуация в община Ботевград, дано и нямаме, но имаме един изключително сериозен проблем, решаването на който започна доста отдавна- действията по реализиране на проект за подмяна на водопроводния пръстен също са започнали и имаме проблем с финансирането, затова е спряно изпълнението към момента.

Знаете още декември сключихме споразумение за първия транш, преведохме веднага сумата от 357 800 лв. Към момента строителят е изпълнил строително ремонти дейности за над 600 000 лв. Разбираемо е, че спряха да работят и аз не мога да изисквам те да влагат техни средства и да чакат някакво неопределено бъдеще време, в което да им бъдат възстановени средствата. Във връзка с липсата на финансиране за момента са принудени да спрат” , заяви кметът Гавалюгов.

По думите му най-неприятна е ситуацията с асфалтовото покритие, тъй като заради неподменените сградни отклонения, отново заради липса на финансиране, по участъка от ул. „Георги Раковски” и бул .”България” до моста Чавдар не може да бъде възстановен асфалта.

„Изключително неприятна ситуация, която тормози не само мен, а и гражданите , които всекидневно минават по този път, а той е основна пътна артерия. А и най-вече живущите тъй като особено през летните месеци запрашването е изключително сериозно”, каза градоначалникът и допълни, че общината ще бъде принудена да търси решение със собствени приходи да възстанови поне най-проблемните пътни участъци, дори и в последствие да се наложи да бъде срязан част от възстановения асфалт”.

Кметът обаче бе категоричен, че „Община Ботевград е имала правилна политика по отношение присъединяването към Асоциацията по ВиК, припомняйки отново, че Общината е подписала договор за 5 млн. 850 хил. лв с Държавен фонд „Земеделие” по проект на ОП ”Развитие на селските райони”, за изграждане на водопровод и канализация в селата Скравена, Новачене и Литаково. „Предстои организиране на процедура по избор на изпълнител. Надявам се, че ще успеем да проведем въпросната процедура успешно и до края на годината ще имаме избран изпълнител и ако времето позволява да започнат смр дейностите още тази година”, каза Гавалюгов.

„Това е най-съществената директна полза от присъединяването ни към Асоциация по ВиК София, защото иначе нямаше да бъдем допустим бенефициент по Програма за развитие на селските райони за водопроводи. Във връзка с това присъединяване София област беше включена към допустимите области по съответна мярка за подмяна на водопроводи в населени места с под 2 000 еквивалент жители.

Ясен и неоспорим остава фактът, който е в подкрепа на правилното виждане на общинското ръководство, по темата за присъединяването. Кметът припомни, че тогава възникнаха доста спорове, не толкова от обществеността, а от Общинския съвет.


Източник: balkanec.bg

Коментари (41)

  • Отговори (6) (19)
    1. добавен от: Анонимен 27 Юли, 15:34

    Хайде Лъчо почвай с тъпите ти хейтове

    • (18) (0)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юли, 21:43

      Въобще не ме интересува глупако :)

    • (1) (11)
      2. добавен от: Анонимен 28 Юли, 07:19

      Xaxaxax ти си глупака кадето пише едно и също по всяка тема смешен си вече всички те знаят че ти пишеш ГЛУПАКО

    • (2) (0)
      3. добавен от: Анонимен 28 Юли, 10:48

      Гадно ли ти е а ? :) :) :)

  • Отговори (25) (9)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юли, 15:50

    Защото маймуни като къдравия и белязания явно пречат. Нарочно правят всичко,което да саботира работата на общината

  • Отговори (15) (10)
    3. добавен от: Анонимен 27 Юли, 15:58

    До кога един смешник ще пречи, като Тинчев, то господ гледа!

  • Отговори (15) (11)
    4. добавен от: Анонимен 27 Юли, 16:02

    Защо все някой ви е виновен

    • (6) (6)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 12:10

      Ха, бравус! Съчувствие ли чакаш, кво ли , що ли? Сега ли господинчо разбра, че си кмет на Ботевград и сам си признаваш липсата на диалогичност и опит в публичното управление. Ми той министъра, да те светна от коя партия, тази, която ти наричаш мафиоти и бандити.Хиляди срещи да си определяш, хиляди пъти ще са залудо. Онзи, който наричате "тиквоча" няма да позволи , защото си подъл, нагъл и грам липса на дипломатичност. А ако наистина искаш да не си чупим колите и да се възстанови асфалтовото покритие, извади от готовите пари за разширение на твоя хотел на центъра и ще стане тя работата....или пък иди пориви на Гунча, неговите дружки от БСП да ти осигурят финанси.

  • Отговори (6) (2)
    5. добавен от: Анонимен 27 Юли, 16:16

    Що е туй чудо - 2 000 еквивалент жители.

  • Отговори (8) (2)
    6. добавен от: Анонимен 27 Юли, 16:51

    Всичките тези механизми по финансиране на инфраструктурни проекти така са направени, че да може да се отклоняват големи финансови средства в определена посока.Смятам и съм убеден,че ако Общината беше заложила на поетапно подменяне на водопровода със с собствени средства, макар и със забавянето или спирането на някои не толкова важни проекти, за две-три години въпросът с водата на града щеше да е решен.Сега ще се молим на сульо и пульо и накрая пак ще пием мътна вода.

  • Отговори (12) (13)
    7. добавен от: Анонимен 27 Юли, 17:30

    С парите за паркинги, велоалеи, хотели, теменужки можеха да подменят част от водопровода, но принципът да се прави това, което се вижда е в сила

    • (10) (4)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 10:08

      Така е, №7. Вместо хотел в Камен дол можеше да се направи водопровода в Ботевград, а пихме 12 години кална вода.

  • Отговори (16) (10)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юли, 17:37

    А кмете, сега закона какво право ти дава? Не може ти да си интерпретираш законите, както ти изнася без да се съобразяваш и да чакаш от другите да ги спазват-каквото повикало такова се обадило! Явно си в дефицит на- време-няма да ти стигне до края на мандата да проумееш някои очевадни неща! Е човек се учи от грешките си, но при тебе тоя процес явно е изключително труден! Един разумен стопанин осигурява средства за един обект, проектира го и го реализира - ти правиш точно обратното и като отклоняваш средства от едни за други обекти, си оправдаваш безмислените, но вече платени проекти! Това иде да покаже, че в тая община щатовете се попълниха, но мисъл НИКАКВА :lol: :!:

  • Отговори (7) (9)
    9. добавен от: Анонимен 27 Юли, 17:45

    Вачик и Данчо Лечков така с отиде като си беше повярвал че всьо и вся.

  • Отговори (6) (5)
    10. добавен от: Анонимен 27 Юли, 17:53

    нема да ривеш

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete