Сряда, 17 Април 2024, 02:13

Проблеми с водата в община Ботевград

26 Юни 2019, 10:02
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3137 35


Кална вода тече от чешмите на жителите, живущи в община Ботевград. Наше проучване в някои села на територията на общината показва, че водата, която достига до хората и която наричаме „питейна” има кафяв цвят, а местните я опреличават с боза. На извънредното заседание на Общински съвет Ботевград, което се проведе на 13 юни, общинският съветник Йордан Йорданов алармира, че всички резервоари в с. Рашково, стопанисвани от ВиК, са пълни с тиня. Съветникът от ОББО заяви, че е резервиран към сегашното ръководство на водното дружество. Кметът Иван Гавалюгов не отрече казаното от Йорданов по отношение на проблемите с ВиК инфраструктурата и изрази съгласие по въпроса. Градоначалникът предложи на следващо или последващо заседание на ОбС да бъдат поканени управителят на „ВиК-София“АД Никола Нитов и управителят на местния клон Весела Василева, които да представят информация за дейността на ВиК услугата на територията на община Ботевград. „Всички ние имаме вече впечатления от двумесечния период, в който нашите системи се управляват от „ВиК –София“АД. И ние сме констатирали някои проблеми и забавяния. Сега не можем да бъдем прекалено взискателни, защото инфраструктурата, която са наследили не е в добро състояние“, заяви кметът.

По този повод ние се допитахме до жителите на община Ботевград, за да научим какви са техните наблюдения за работата на сегашното ръководство на ВиК и имат ли оплаквания от услугата.

При разговор с жители на селата Трудовец и Врачеш разбираме, че там проблемите са ежедневие. Гражданите твърдят, че от чешмите им периодично тече кална вода, особено след валежи. Калната вода обаче не е единственият проблем на жителите на Ботевградска община. Другият проблем, свързан с водата, са честите аварии, които не се отстраняват своевременно. Авариите се отстраняват по-бавно, а местата, които се разкопават биват засипвани с кал вместо с чакъл. Жители на с.Трудовец, живущи на ул. „Бързашка” се оплакват от слабото налягане на водата.

Съветникът Йордан Йорданов, който има наблюдения за ВиК услугата в с.Рашково пък категорично заяви, че резервоарите в селото не са почиствани повече от 3 години. Има водохващане над селото при Язовишки камък. От там обаче не може да се черпи вода, тъй като има поставена тръба, но не е свързана. „Идеята беше, когато вали да се ползва това водохващане, защото иначе водата от река Рударка става мътна и негодна за пиене”, споделя Йорданов. Това обаче не е направено и до момента.

„В Литаково към момента се доставя вода от собствени водоизточници. С предстоящите засушавания обаче се очаква да в селото да има недостиг на вода, заради което ще трябва да бъде пусната водата от яз. „Бебреш”, твърди кметът на селото Даниел Дилов и споделя, че при всяко едно такова пускане поне около седмица докато се уравновеси оттичането винаги има проблем.

Зачестяват авариите и в ж.к. „Васил Левски”- гр. Ботевград. За това алармираха жители на квартала. Снимки с лошо качество на водата са ни предоставени и от живущи на ул. „Цар Самуил” и от бл.13 в ж.к. „Саранск” в Ботевград. Останалият снимков материал ни е предоставен от наши читатели, живущи в Ботевград, Врачеш и Трудовец.


Източник: в-к "Балканец"

Коментари (35)

  • Отговори (16) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 10:32

    Освен, че качеството на водата в ж.к. "В.Левски" е много лошо и налягането е много ниско.Водата в чешмите е толкова слаба, че тече по слабо и от казан за ракия

    • (14) (7)
      1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 17:18

      Абе Гавалюгов, как може ка кажеш, че „Сега не можем да бъдем прекалено взискателни, защото инфраструктурата, която са наследили не е в добро състояние“?
      Ние сега да чакаме да минат четири години, за да нямат оправдалие ли или какво.
      Това не ти е твоята работа, да все да мрънкаш, че така си го бил заварил и нищо да не правиш.
      Става дума за водаата на хората.

    • (11) (6)
      2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 17:39

      Пълен путьо

  • Отговори (11) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 10:33

    Не само в Бързашка няма налягане. Защо изпускате ул. Здравец там изобщо няма вода. Крайно време е нещо да се направи.

  • Отговори (12) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Юни, 10:54

    Във Скравена освен че е кална водата мирише отвратително

  • Отговори (13) (1)
    4. добавен от: Анонимен 26 Юни, 11:08

    Във село Трудовец течече кална вода ,а я плащаме за питейна

  • Отговори (13) (2)
    5. добавен от: Анонимен 26 Юни, 11:14

    Всеки месец в Трудовец плащаме за кална вода ,която влиза в перални, в бойлери и се развалят,но не ги е срам от ВИК всеки месец да събират пари. Могат ли да кажат какво получаваме

  • Отговори (8) (2)
    6. добавен от: Анонимен 26 Юни, 11:42

    И не само на тези две улици в с.Трудовец няма вода всекидневно в целият ,Горен квартал, няма вода та камо ли налягане .Питаме до КОГА ще търпим безобразието на ВИК??¿?

    • (22) (5)
      1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:33

      Първо трябва да се изрине общината и след това ВиК то

    • (18) (1)
      2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:36

      Разваляйте шибаната концесия

  • Отговори (3) (1)
    7. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:37

    Какво става с тази вода в тая скравена

  • Отговори (4) (2)
    8. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:56

    Н е Ботевград тече мътна вода -на спортна среща,,,

  • Отговори (2) (2)
    9. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:13

    И ко прайм сега....

  • Отговори (5) (7)
    10. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:15

    Духате супата.... :lol:

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (14) (8)
      2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 17:23

      Всички ще я духат, като сме избрали този тъпанар за кмет.
      Да подари ВиК на Златеви, за да не прави нещо, а да си търси оправдания.
      А сега ние нямаме вода.
      Повтаря се миналогодишната история.
      Поне мекерето му, бившия управител на ботевградското ВиК, пияницата некадърен да не беше наредил да съсипят водата в стубленските чешми.
      Въпреки, че казваха, че те били трън в очите на Гавалюгов, който не можел да гледа и треперел от яд, като вижда как хората си сипват вода от чешми направени по времето на Георгиев.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete