Петък, 29 Март 2024, 13:55

Продължава да се руши един от най-старите манастири в драгоманско – Маломаловският „Св. Николай Чудотворец”

7 Юни 2020, 16:26
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 2193 1


Маломаловският манастир „Свети Николай Мирликийски - Чудотворец“ е разположен в южния склон на планината Чепън на 3 километра над село Мало Малово, на 12 км. източно от гара Драгоман. Почти няма сведения за възникването и историческото развитието на Маломаловския манастир, но се смята, че е построен през 14в. По архитектурните си особености църквата датира от 16 - 17в. и в нея са запазени стенописи от същия период.

Манастирската църква е еднокорабна и едноабсидна безкупулна сграда. Изградена е изцяло от ломен камък и е покрита с каменни плочи. Отвън е с цилиндричен свод. Частично е вкопана в земята. Отвътре се състои от наос и олтарно помещение. В засводена ниша над входната врата отвън е изписана прочутата икона на мирликийския епископ-чудотворец Св. Николай. Около него, по цялата плоскост на западната стена е била поместена просторната композиция "Страшният съд". Първото възстановяване на църквата датира между 1550 и 1650г. Стенописите вътре са изключителна рядкост. Следва ново разрушение, което най-вероятно е било по време на размирния период на кърджалиите. През 1830г. е бил възстановен за втори път от местни хора. През 1973г. манастира е обявен за паметник на културата от национално значение.

Сега, за съжаление, голяма част от стенописите в църквата са разрушени, а самия под е изкопан от иманяри, вероятно търсещи заровено съкровище. Към момента църквата е изоставена в безмилостните ръце на природата и нейните стихии. Ще видите и една полусрутена жилищна сграда във възрожденски стил, плетена от пръти и измазана кал. Местните разказват, че последният монах, който живеел тук бил някой си Ефросий, който починал през 1971г. и оттогава манастирът е напълно обезлюден. До манастира има запазена каменна чешма с бронзов чучур от 1900г., изградена от майстор на дебърската школа. Може да се напиете с чиста и студена планинска вода и да се заредите с положителната енергия от местността.

В днешно време манастира е недействащ и в изключително тежко състояние. От него са запазена единствено църквата и част от жилищните и стопанските постройки.



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 13:04

    Имаме кмет да му падне главата глупава

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete