Неделя, 18 Март 2018, 13:29

Проект за консервация, реставрация и социализация на крепостта "Боровец"

24 Септември 2014, 14:26
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1801 0

През месеците юни и юли 2014 г. за шеста поредна година продължи проучването на античната крепост „Боровец”, която е разположена на едноименния връх между с. Разлив и с. Правешка Лакавица.
„През този сезон довършихме проучването на сграда № 5 в югоизточният сектор на обекта като окончателно изяснихме нейния план. Тя е правоъгълна едноделна и голяма като площ. Вероятно е да има приземен етаж, служещ за мазе”, съобщи Татяна Борисова - директор на Исторически музей - Правец.
Продължава проучването и в югозападната посока на сграда № 6, тя се състои от няколко помещения. Татяна Борисова сподели, че вероятно ще бъдат открити още останки от други сгради. Сградите са изградени от ломени и грубо обработени камъни на калова спойка, наредени в сравнително правилни редове. Личат изсичания в скалите, скалния масив е включен в градежа. Като фондамент на стените служат дредни камъни и трамбована пръст, някъде се открива и хоросан останал от изграждането на крепостната стена.
Находките открити тази година на крепостта „Боровец” са: желязна фибула от ІV век, малка кирка, длето, механизъм за заключване на врата, желязна халка, бронзови монети, много красива закопчалка за сандъче от бронз, оформена като две стилизирани глави на птица, бронзова вотивна пръчка, каменни брусове, хромели (ръчна мелница за брашно) и други.
В сграда № 6 на място са открити останки от огнище с железни маши, железен нож, части от глинен съд обърнат с дъното нагоре. Открити са много фрагменти от керамични съдове, парчета прозоречно стъкло, устия на съдове от стъкло и др.
Резултатите от проучването през сезон 2014 показват, че крепостта освен за убежище на населението е служела и за постоянно обитание. 
При реализацията на проекта „Инвестираме в историческо наследство за културно и духовно сближаване и икономически прогрес в общините Правец и Ниш” по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия, Исторически музей равец съвместно с Народен музей Ниш и Фондация „Съвременност – Ботевград” е изработен архитектурен проект за консервация, реставрация и социализация на крепостта Боровец. Проектът е дело на арх. Милена Каменова. Той включва и модел за управление на археологическия паметник – предвижда консервация и реставрация на крепостните съоръжения, останки от жилищни сгради и входа на крепостта. На определени места ще бъдат направени възстановки на части от сгради и надзиждания при входа на крепостта. Това ще превърне археологичният паметник в атрактивна туристическа дестинация. Още повече, че моделът за управление предвижда представянето на крепостта „Боровец” чрез един своеобразен „портал във времето”.  
Посетителите ще имат възможността да се запознаят с крепостта започвайки от първата порта „Късно средновековие и средновеконие”, където се предвижда възстановка на средновековен панаир, поне два пъти годишно, минавайки през Късната античност и влизайки в античността – представени от самата крепост. В централната част на крепостта ще се пренесем във времето на траките.
„В момента търсим възможности за реализия на амбициозния замисъл чрез европейските структурни фондове. Ако това се случи, този проект ще превърне крепостта в туристическа атракция от национален, а защо не и от международен мащаб“, посочи още Татяна Борисова.
Време е широката общественост да разбере, че тази крепост е богатство за община Правец. И, че тя действително се превръща в туристически обект, тя е културна ценност с национално значение и всяка община се стреми да популяризира древните си паметници.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete