Петък, 19 Април 2024, 06:53

Проф. Неделчев към младите поети на България: "На нашето поколение преписваха решения, а вие сами трябва да ги търсите"

25 Март 2017, 18:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1204 4


„Младите хора са чули „Сине мой!”.Днес нашият живот е съвсем различен. Пред нас не се поставя избора дали дадем живота си или не”. Това каза проф. Михаил Неделчев, преподавател в Нов български университет и председател на журито на Националния литературен конкурс „Стамен Панчев”, който приключи днес с награждаването на победителите в малкия салон на читалище „Хр. Ботев” Ботевград. Проф. Неделчев заяви, че са го респектирали младите хора, участници в конкурса, с изключителната сериозност на творбите си. „Има лек полъх на драматизма. Нашето поколение бе идеологизирано, вашият свят е по-сложен. На нас ни преписваха решения, а вие трябва да търсите решения”, подчерта професорът и продължи:„Аз съм от съвсем друго поколение, но искам да приветствам уважаемите литературни творци в Ботевград, че са намерили точно тази тема – „Живота в мрежата”. Проф. Неделчев изрази своята благодарност към общината, че се поддържа тази прекрасна инициатива. „Именно в семейството на наследниците на Стамен Панчев, този общобългарски герой, по такъв прекрасен начин се пази паметта на техния славен предтеча. По такъв начин те успяват да заразят всички нас с това преклонение, което съществува в семейството. За Стамен Панчев не мислим за един от големите българските поети, но мислим за него като един поет, без който българската литература би била много по-бедна”, подчерта професорът. По думите му поетът чрез посланията към сина си показва, че той е един от тези българи, към които ние можем да изпитваме само преклонение, защото се отнасят с почит към съдбата на България. Проф. Неделчев припомни, че и други големи поети са се обръщали към своите потомци. Да си спомним „Деца” на Яворов или „Не бойте се деца” на Н.Вапцаров.

„Много съм обнадеждена, че в конкурса участват много млади хора. Значи все пак компютърът е излязъл в почивка и те са се докоснали до книгата”, каза на свой ред внучката на Стамен Панчев. Тя изказа специална благодарност към организаторите на литературния конкурс – Елена Ачева, председател на дружество „Орханиец”, и на Стефка Граматикова- председател на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”, както и на всички помогнали за неговата реализация. Тя не пропусна да благодари и на проф. Неделчев, който се е съгласил да стане председател на журито. „Благодаря и на кмета на общината, благодарение на когото е осигурена голяма помощ”, почерта внучката на Стамен Панчев. За финал тя каза :”Винаги съм се гордяла с Ботевград – родният град на моя дядо.В България са малко градовете, в които толкова много се поддържа историята на града и толкова много се отдава на онези граждани, които са проявили любовта си към родината”.

Зам.кметът Борис Борисов, който връчи специалната награда в конкурса се обърна към участниците с думите _”вие оставихте компютъра да почива и показахте, че е важно „страната да обичаш и да съграждаме нейното добруване”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (3) (4)
    1. добавен от: Кочо 25 Март, 19:14

    има ли пиение

  • Отговори (1) (3)
    2. добавен от: Анонимен 25 Март, 20:25

    Кочо,или си малоумен,или друсан!Даи номера на дилъра си,за всеки случаи.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Кочо 26 Март, 22:25

      избирател на кмета сам

  • Отговори (6) (3)
    3. добавен от: Анонимен 25 Март, 21:20

    Не стига, че ботевсело се напълни с комунисти, мангали и всякаква друга крадлива измет, та вече и дърти гейзери ни дават акъл...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete