Сряда, 26 Септември 2018, 13:50

Програма по повод 35 години Исторически музей Правец

13 Април 2016, 16:38
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 845 2

На 18.04.2016 г. се навършват 35 години от официалното откриване на Исторически музей - Правец с първата постоянна музейна експозиция. Една годишнина в съвременното летоброене на нашия град – 35 години от откриването на Исторически музей- гр. Правец и 45 години музейно дело в общината.
Исторически музей – Правец заема по достойнство своето място в музейната мрежа на РБългария. Вече 35 години развива широка събирателска, експозиционна, научно-проучвателска и популяризаторска дейност. Опазването на наследството от миналото е наша мисия и отговорност пред бъдещето. Не случайно музеят като институция е открит на датата 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата. Защото основните задачи на музея са събиране, документиране, опазване и популяризиране на паметниците на културното наследство на региона. Вече 35 години Исторически музей – Правец изпълнява тази мисия.
По повод годишнината Исторически музей - Правец организира на 18 април 2016 г. поредица събития. Две са гостуващите изложби, които музеят представя на своите гости.
В 16.30 ч. в сградата до музея (бившата Валентина) се открива съвместна изложба с експонати на Регионален исторически музей - Търговище „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото” – представя мъжа в характерната за него среда на общуване в края на ХІХ и началото на ХХ в. - на улицата, в бръснарницата, кафенето, кръчмата, шивашкия салон, фотото. Всеки ще може да се потопи в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест. В експозицията оживява епохата, чийто главен герой е „Гошко Хубавеца”, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Оживяват и позабравените занаяти на бръснаря, шивача, кръчмаря, ваксаджията.
В залата на Исторически музей – Правец представяме гостуваща изложба от Националният етнографски музей - София под надслов „Птиците в традиционната култура”. Птиците като символ присъстват в украсата на произведения керамика, дърворезба, шевици и накити през епохата на Възраждането.
По повод празника обновихме и музейната експозиция. Продължаваме празника в 18.00 часа в зала „Правец” на НЧ „Заря 1895” с тържествено честване и празничен фолклорен концерт с участието на Представителния танцов ансамбъл.
Музеят е мястото, където се срещаме с нашето минало, с нашето настояще, с нашето бъдеще. Той е своего рода емблема на града, легитимира го пред гости - наши и чужди.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
                                                                                        
                                                                                   
                                                                                  Исторически музей- Правец


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Април, 10:20

    Та какво стана? За 35 години нашият музей не може да си подготви едно мероприятие. Чужди музеи ще дойдат да ни организират празника! Браво! И на читалището браво! Колко човека работят в този музей, само покани ли успяха да направят за 35 годишнината? Ооо, не! И разкопки ! Ще дойдем да видим как работят другите, благодаря за поканата!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Април, 12:18

    А ти сигурно познаваш сбирките на всички музеи в страната,а си забравил да си навреш гагата в Правешкия и очакваш специално за теб да направят особенно изложение.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

отговори
Да, това е най-подходящото място. (99)
70% Complete
Не, има по-подходящи места. (51)
70% Complete
Идеята е добра, защото мястото е извън Ботевград. (53)
70% Complete
Не е удачно този терен да се ползва за гробищен парк. (54)
70% Complete
Не съм заинтересован. (26)
70% Complete