Петък, 19 Април 2024, 23:06

Програма за Шопския празник от 21 до 27 юни

20 Юни 2021, 12:57
(0) (2)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 3332 0


Вече повече от 50 години се провеждат Шопските празници в Елин Пелин. Тази година те ще се състоят от 21 до 27 юни.

Община Елин Пелин в успешно партньорство с побратимената Община Лесковац, Република Сърбия и чрез трансграничния проект „Магия на синергиите“, ще представи в дните на Шопския празник вкусната Лесковачка скара и избрани сръбски специалитети. Предстоят седем дни, в които сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите традиции, които предаваме на следващите поколения.

Всеки от дните на Шопския празник включва различни тематични събития, които привличат интереса на хората от околността и от столицата, запознават ги с характерни местни обичаи и особености и дават възможност за изява на таланта, културата и бита на шопите, както и на изявените гости на празника. Само след броени дни град Елин Пелин ще живее с пулса и емоцията на шопския бит, култура и душевност!

Шопските празници са събитие, което е емблематично за културния календар на града, но и за социалния живот на жители и гости, в желанието заедно да изживеят радостта от общото веселие. Те се отбелязват от вече над 50 години. Елинпелинският край е запазено средище на шопската идентичност и традиция. Жителите му са силни духом, обичат местните си песни, музика, хора, обичаи. Пословични са с тяхното трудолюбие, упоритост, дори инат, хитроумие, но и с усета им за красота, която личи в песните, буйните хора и носиите.

Пълната програма може да видите на прикачената снимка.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete