Четвъртък, 25 Април 2024, 18:59

Прокуратурата проверява данни за корупционен модел в Ботевград

31 Март 2015, 14:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2017 17


Окръжна прокуратура София се самосезира след отворено писмо на група граждани и общественици в Ботевград за корупционния модел в града, предаде репортер на БГНЕС.

В отворено писмо до всички власти у нас ботевградчани пишат за редица проблеми в управлението на общината с надежда най-после държавата да предприеме адекватни действия по многобройните жалби и сигнали относно начина, по който се управлява Ботевград. С писмото те продължават своята борба срещу "крайно аморалния стил и скандално корупционния модел на управление" на общината. В него те сочат данни за редица нарушения. Говорят за нередности и при стопанисването на общинското имущество, и неговото разграбване, и др.

"В община Ботевград законът не е инструмент на правото, а субект, от плът и кръв, със собствено име и точна дефиниция, ясно изразена с думите "Законът в Ботевград – това съм АЗ", пише още в отвореното писмо от средата на месеца. Държавното обвинение е възложило вече проверка на ОД на МВР София. Всъщност, в Окръжна прокуратура София само от средата на миналата година до момента текат около 10 проверки по сигнали за нередности в Ботевград.

Три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия по сигнал, подаден от Министерство на регионалното развитие. По него е назначена и се чака експертна проверка на дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС).

Това е специализираната структура на МВР, която осъществява контролна, информационна и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на Европейския съюз. Вторият сигнал, по който се прави проверка, е на група граждани, които говорят за нередности във връзка с обществена поръчка за Регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, което е изградено по ОП "Околна среда". По тази проверка прокурорът на 4 декември 2014 г. е възложил финансова инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Има сигнал за нередности, свързан с европроект по договор за доставка на костюмите, декори и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Той е от управител на фирма и е за неоснователно намаляване на плащанията към тях. По нея е възложена проверка на ОД на МВР с оглед на данни за извършено престъпление по служба.

Проверка се прави и по сигнал на група граждани, които изразяват съмнения за нарушения при проектиране и изграждане на Ротондата в града и депо за отпадъци. По този сигнал има изготвен и доклад на Сметната палата. Проверката всъщност вече е приключила и в момента тече срокът, в който наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали има достатъчно данни да образува досъдебно производство.

Проверка тече и по сигнал за това, че в периода 2007 – 2013 г. едни и същи фирми печелят обществени поръчки, обявени от община Ботевград. По него прокуратурата също е възложила проверка на АДФИ, която да инспектира обществените поръчки с участието на посочените в сигнала три конкретни фирми. Държавното обвинение проверява и кметското семейство. Има образувани преписки по сигнали срещу самия Георги Георгиев, съпругата му и близки до него хора. Поводът за тях са сигнали за укриване или неплащане на данъци.

Източник: pic.bg

Коментари (17)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: guest 31 Март, 14:14

    прекалявате вече...банални сте, повтаряте се, безинтересни сте :roll:
    не се ли наситихте

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Март, 14:19

    Дойде ВИДОВДЕН :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 31 Март, 14:23

    Сбогом, Тула!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Гошко, хайде в СЦЗ! 31 Март, 14:35

    Засега го разследва прокуратурата, но за едно куче кажат ли, че е бясно, вече трудно става нормално. А Гочо е и с двата крака затънал и кандидат за затвора. Вярно, засега зад него стоят Цветанов и най-вече Бацето, но това е до време. Цветанов също му тежи товар на шията и дано се отърве ,защото е деен и струва ми се (може и да бъркам ) все пак честен, докато Боко е същият като Гочо и затова се разбират. Ами дай Боже, днес Гочето, а след време - и Бойко. Много голям лицемер е и е прост... Е, по-умен и най-вече по-схватлив от онзи с плитката. Засега да се отървем от Гошко и шайката му. Мисля,че общ.съветници от опозицията си изиграха добре позицията и ако не отслабват натиска, ни очакват добри времена. Иначе - частно владение на новаченския сатрап - малеейй, станахме за смях и позор пред цяла България.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: до Госта (к.1) 31 Март, 14:38

    Добре бе, Гост, ставаме безинтересни, ами не чети нписаното горе и и ди да си пиете ракията с Цеки. Дитко, ти ли дежуриш сутрин от 9:00 вечерно време до 22:00 часа? Нали знаеш, както се казва в едно стихотворение на дядо Вазов: " Боят настана, тупкат сърца ни І ето ги близо наш'те душмани... " А ти заедно с баща си, Цветина, Деспина, Цеки и цялата измет около баща ти сте душманите.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 31 Март, 14:39

    Дано го направи същото, и за Етрополе!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: guest 31 Март, 14:54

    до № 5 - не аз, а ти дежуриш и то денонощно, явно друга работа по-съществена си нямаш, аз съм жител на града, читател на този сайт, но ми втръсна като "вляза" тук, само с вашите простотии и небивалици да се сблъсквам, дайте ред на по-нормални статии... :shock:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 31 Март, 15:15

    №7 - Какви нормални статии при това ненормално управление?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Бялата Гвардия 31 Март, 17:11

    #8, Прав е чиляка.Повтарятe едно и също по цял ден,като платени рубладжийски папагали..... :lol:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 31 Март, 17:17

    Осрахте държавата, изгонихте населението и сега когато неизбежното чука на вратата ви, се насрахте и в собствените си гащи. .... Аман :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete