Четвъртък, 25 Април 2024, 14:09

Проучвания показват намален риск при продуктите без дим в сравнение с цигарите

24 Юни 2020, 13:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1396


Водещи кардиолози в Гърция дискутират резултатите от проучвания, направени в нашата съседка през последните години.

„Мога уверено да заявя, че без съмнение електронните цигари са много по-малко вредни от продължителното пушене на конвенционални цигари. Научните доказателства за това са много и продължават да се трупат“. Това заяви гръцкият кардиолог и научен сътрудник в Центъра за сърдечна хирургия Онасис в Атина и един от най-изявените учени в областта, д-р Константинос Фарсалинос в интервю за здравния портал Фрамар. „За съжаление, пушачите не могат да вземат информирани решения, защото не получават балансирана и надеждна информация“, допълва професорът.
„Тези продукти – електронни цигари и продукти с нагряване без горене станаха много популярни в Гърция, както и в цяла Европа и САЩ. Това беше и причината ние да проведем тези проучвания“, заяви в интервю за Дарик радио доц. Игнатиос Икономидис, кардиолог и ръководител на независимо клинично проучване за бездимните алтернативи на университетската болница „Атикон“в Атина. „Към момента знаем от токсикологичните проучвания, че те отделят 99% по-малко токсични вещества от конвенционалните тютюневи изделия“, допълва кардиологът. Клиничното проучване сравнява електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн с горимите цигари по отношение на техния ефект върху маркерите за съдова функция и оксидативен стрес в кръвта.

75% от гръцките пушачи са с висока степен на пристрастряване към никотина, а всеки втори, който спира цигарите с помощта на медикаменти, се връща към пушенето след една година, показват още резултатите. Това провокира учените в страната да продължават да изследват ролята и въздействието на бездимните алтернативи.

„Установихме, че при сравнение с конвенционалните тютюневи изделия се наблюдава намалена вреда във връзка в втърдяването и еластичността на артериите. Видяхме, че когато пушачите преминат от конвенционални тютюневи изделия към електронни цигари, т.е. спрат да пушат в рамките на един месец, има подобрение на съдовата функция и оксидативния стрес. Вероятно това се дължи на факта, че те не вдишват въглероден окис – едно от токсичните съединения, които пушачите вдишват“, коментира проф. Икономидис, който е сред водещите експерти в областта на ехокардиографията.

„Пушенето е най-важният предотвратим рисков фактор за развитието на редица заболявания. Затова нашата цел трябва да е премахване на тютюнопушенето по света възможно най-бързо“, категоричен е кардиологът проф. Фарсалинос.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: IQOS

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete