Петък, 29 Март 2024, 03:41

Проведе се кръгла маса в НЧ "Иван Вазов - 1947", гр. Костинброд

20 Септември 2019, 09:37
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 863 0


На 19 септември се проведе кръгла маса на тема: „Туризъм и културно-историческо наследство - перспективи за развитие на "Късноантична резиденция Скретиска/ранновизантийска Скратискара и Ротонда".
Гост-лектор в малкия салон на НЧ”Иван Вазов-1947” беше проф. Венцислав Динчев - професор в Националния археологически институт с музей при БАН.
Автор е на 6 монографии, от които 4 самостоятелни и 2 с колектив, в качеството си на основен автор, съставител и редактор и над 100 студии, статии и съобщения на български, английски, френски и немски език в наши и чужди издания.
Ръководи редовни и спасителни теренни археологически проучвания, включително в рамките на два българо-британски изследователски проекта и консултиране на теренни проучвания.
Участва в ръководни органи на БАН. Участва в научни журита и изпитни комисии. Ръководотел е на разкопките в “Скретиска“ след 1990 година.
Професор Динчев изнесе прекрасна лекция под формата на презентация и разкри подробности за уникалния архитектурен комплекс на резиденцията.

"Скретиска" е най-значителният сред известните сродни по предназначение комплекси на днешната българска територия. Нещо повече – тя е един от най-големите резиденциални комплекси, известни изобщо в Римската империя. Дължината и възлиза на около 140 м., а максималната и ширина е не по-малка от 110 м. Общата площ на археоложкия обект със сигурност надхвърля 20 дка. Големият разцвет на Сердика, включително и на прилежащата му Скретиска се осъществява при император Галерий /293-311г./. В църковно -политически план неговото най-велико дело, което рязко ще повлияе и върху образа на родния му град Сердика, е издаването на Едикта на търпимостта през април 311 година!

Неоспорим е фактът, че “Скретиска” е строена в цялото си величие, именнно за резидиране на император Константин Велики! “Скретиска” е била негово любимо място за почивка на път между изтока и запада!

На кръглата маса присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Габриела Георгиева и г-н Александър Ненов – заместник-кметове, доц. Д-р Тодор Чобанов- заместник-кмет на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” и председател на управителния съвет на Организацията за управление на Софийски туристически район, д-р Атанас Тенев-председател на ОбС-Костинброд, общински съветници – г-жа Анастасия Попова и г-н Живко Георгиев, кметове г-н Борислав Борисов- кмет на с.Петърч, директори на социални центрове, служители на Общинска администрация, служители на Столична община, жители и гости на община Костинброд.

Кметът на община Костинброд благодари на проф. Динчев и доц.д-р Чобанов за подкрепата в усилията на община Костинброд да разкрие, развие и социализира тази уникална по рода си резиденция ! Доц.д-р Чобанов изтъкна близостта на София и Костинброд и изложи виждането си като председател на Софийския туристически регион за общи действия в областта на туризма, именно
чрез разработването на обект като “Скретиска”. София и Костинброд имат един общ път на развитие, както някога Сердика и Скретиска са имали своят общ път!

Очаква се до броени дни на заседание на Министерски съвет – това да бъде факт и „Скретиска“ да бъде предадена за стопанисване и управление на община Костинброд, с което ще се даде възможност да се кандидатства по проект, върху който вече се работи и цялото величие на “Скретиска” да бъде проучено, разкрито, реставрирано и показано на целия свят! Градът на Константин - Костинброд може да се гордее със своята хилядолетна история и славно миналo!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete