Четвъртък, 18 Април 2024, 18:45

Проведе се петото заседание на Ловния съвет, което повлече негодувание след себе си

18 Ноември 2017, 12:22
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1929 0


През годината трябва да се проведат най- малко 2 редовни заседания на Ловния съвет в България, като през изминалата седмица на 14 ноември се проведе 5-тото за 2017г. Функциите на Ловния съвет са да дава предложения и становища по изработването на Стратегията за развитие на ловното стопанство, по изменения на нормативната уредба и решаването на възникнали проблеми в областта на ловното стопанство в национален мащаб. Председател е инж. Григор Гогов- изпълнителен директор на ИАГ.
На заседанието след разпалени дебати бяха взети няколко решения, като най- важните от тях са свързани с промяната на разрешителните при повечето видове индивидуален лов. Запазва се таксата за групов лов на дива свиня- 60лв, както и в категориите за групов лов на местен дребен дивеч. Запазват се и минималните цени за продажба на жив дивеч за разселване от районите на държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци, стопанисвани от горските стопанства за 2018 г.
Но промените при индивидуален лов са:
разрешителното за дива свиня става 50 лв.,
за глухар – 200 лв.,
за благороден елен - 200 лв.,
за елен лопатар и муфлон – 100 лв.,
за сърна – 80 лв. и за други – 50 лв.
В категориите индивидуален лов на местен дребен дивеч и на мигриращ и водоплаващ дивеч се променят на 10 лв. Размерът на годишната вноска за стопанисване на дивеча за следващата година се променя от 50 на 60 лева.
Всички взети решения бяха утвърдени със заповед от Министъра на земеделието, храните и водите- Румен Порожанов, като новите минимални цени за ОЛТ с включен данък добавена стойност влизат в сила от 01.03.2018г до 28.02.2019г.

В отговор на заповедта, председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"- Васил Василев, написа писмо възражение, с което от свое и от името на членовете изрази неудовлетворението си от приетите промени.
В писмото се пише, че: „В рамките на заседанието станах свидетел на не особено добре режисиран сценарий, насочен към оказване на безсмислен финансов натиск към българските ловци, без ясна визия и най- важното без никаква обосновка относно необходимостта от увеличаване на размера на сумите събрани по реда на Закона за лова и опазване на дивеча.“
Очаква се отговорът на министър Румен Порожанов.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete