Четвъртък, 25 Април 2024, 22:38

Проведе се традиционният оброк в чест на Св. Илия в местността Арташа

20 Юли 2017, 20:26
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3831 3


Илинден е денят, в който се почита Св. пророк Илия на 20 юли.
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве и благополучие, организират се и големи общоселски оброци. Точно такъв общоселски оброк е възобновен от 2014г в местността Арташа над град Правец. Оброкът Свети Илия е правен от незапомнени времена в местността Арташа, върху древна могила до стари дървета. Могилата е паметник на културата с национално значение. 

Тази година на оброка се събраха над 200 души, за да почетат Св. Илия и да се почерпят за здраве с приготвена специално за оброка курбан чорба. Раздадената на присъстващите телешка курбан чорба е приготвена с финансовата подкрепа на Община Правец и сем. Петрови, които даряват 130лв. в касата за оброка. На Арташа освен гости присъстваха кметът на Община Правец- Румен Гунински, зам.-кметът на Община Правец Васил Симеонов и секретарят на Община Правец- Албена Петрова. На днешния ден отец Йоан, в съслужие с отец Илия, отслужиха литургия и осветиха курбана. Всички присъстващи си запалиха свещичка за здраве и след литургията се почерпиха от осветената телешка глава и питка. Готвачите на чорбата са Ваньо Маринов и Димитър Зашев, които приготвиха около 600 литра от нея в шест казана. Супата бе раздадена за здраве на всички присъстващи.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 21:47

    Присъстващите всяка годна се увеличават, което е добре, курбана беше чудесен, благодарности на Общината, дарителите и хората взели участие и потрудилите се за празника.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: PECHO CHTURIA GLAVEN GOTVACH 21 Юли, 07:16

    :D :D :D :D :) :) :) :)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Юли, 10:19

    Един от подготовката на курбана казва:За хубавият курбан трябват и хубави продукти! бих добавил- за прекрасния курбан на св.Илия трябва и кадърен готвач! Евала на Ваньо и Митко.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete