Петък, 19 Април 2024, 11:18

Проведе се третото заседание на Общинския кризисен щаб

1 Април 2020, 20:35
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2818 10


Със съвместни усилия от страна на РУ-Ботевград, РЗИ както и служители на Обществен ред и сигурност продължават проверките на лицата поставени под задължителна карантина.

Полицията, общината и РЗИ разполагат със списъци на всички лица, които са се завърнали от чужбина. Информацията в тези списъци се обновява всеки ден. Проверява се дали лицата се намират на посочения от тях адрес, на който са декларирали, че ще пребивават в периода на карантина. В случай, че бъде установено нарушение на карантината и неспазване на заповедта на здравния министър случаят се докладва в прокуратурата, следва да бъде образувано досъдебно производство.

По време на заседанието стана ясно, че до този момент няма констатирани нарушения на задължителна карантина на територията на Община Ботевград.

Повдигната бе темата за карантина на международните шофьори. Те също подлежат на задължителна карантина, в случаи, че се наложи отново да тръгне на път преди изтичане на карантинния период, при специални условия, този срок може да бъде по-кратък.

От РЗИ съобщиха, че имат предписания към собствениците на транспортните фирми, в които те са задължени да осигурят транспортирането на шофьора, завърнал се от чужбина, до посочения адрес на карантиниране, както и обратно до транспортното средство, когато се наложи отново да изпълнява международен курс.

Общината осъществява комуникация със собствениците на транспортни фирми.

По време на заседанието на Общинския кризисен щаб бе обсъдена темата за евентуално въвеждане на вечерен час на територията на нашата община. Членовете на щаба бяха единодушни, че на този етап тази ограничителна мярка не е необходима, тъй като не се наблюдават струпвания на много хора на едно място, както в паркове и обществени градини, така и на други места в града. Камерите за видеонаблюдение помагат в контрола на ситуацията.
Общото мнение на щаба е, че жителите на община Ботевград са съвестни и отговорно спазват препоръките.

От миналата седмица в общината има два екипа Жандармерия, които имат основната задача да следят за спазването на мерките и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Екипите работят на територията на цялата община, както в града, така и по селата.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи се осъществява информиране на гражданите да не се събират на групи. Това се прави от патрули с помощта на мегафони.

Към този момент няма установен случай на коронавирус на територията на общината.

По контрола и спазването на ограниченията и препоръките са ангажирани 41 доброволци. Те работят по изготвен график и изпълняват контрол главно пред хранителни магазини и аптеки сутрин от 08:30 до 10:30 часа, като следят за спазването на дистанцията по опашките пред съответния обект, както и в този период от време да пазаруват само лица над 60-годишна възраст.

Относно темата с търговските обекти тип ресторанти и заведения за бързо хранене, на този етап продължават да работят заведения, които осъществяват доставка на храна до адрес.

Контролните органи съобщиха, че ситуацията в големите фирми и заводи е добра. Спазват се всички мерки и се изпълняват препоръките на контролните органи.






Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: Анонимен 1 Април, 20:43

    Спрете тази госпожа Стела Иванова да си прави каквото иска и да съсипва бизнеса

  • Отговори (8) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Април, 21:27

    №1, обясни как г-жа Стела Иванова съсипва бизнеса. Ако не обясниш, значи си клеветник.

  • Отговори (3) (4)
    3. добавен от: Анонимен 2 Април, 07:40

    Госпожа Иванова си върши съвестно работа,

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Анонимен 2 Април, 11:02

    Чиста природа трябва.не щабове.и снощи в скравена не се дишаше от смрад. Кога ще спрете тоя мор.деца нямате ли.

  • Отговори (2) (4)
    6. добавен от: Анонимен 2 Април, 16:16

    А какво ще кажете за карантината на семейство Диланови, която и грам не се спазва?! Много интересно как няма никакви нарушения и какво се проверява.

  • Отговори (4) (1)
    7. добавен от: Анонимен 2 Април, 16:21

    6 не си в час
    Диланови не са под карантина!

  • Отговори (2) (0)
    8. добавен от: Анонимен 3 Април, 10:29

    до 6-ти, на Гая Диланова беше наложена карантина, защото се прибра от Англия където е студентка в първия ден от взетите мерки за слагане на карантина, на всички граждани влизащи в България от чужбина. 14 дневния период свърши в началото на седмицата, и мога да ви уверя, че тои премина в много строги мерки за нея. Беше в пълна изолация, живя самостоятелно, беше информиран личния лекар д-р Влаиков за ежедневното и състояние, мереше температура по 3-ти на ден, ползваше самостоятелни прибори, кърпи, отделен санитарен възел. Обществения ред и залепи червена лепенка Под карантина, в разрез с всички приети мерки и препоръки на ген. Мутавчииски, и мога да ви оверя , че я проверяваха органите ангажирани с това много често, дали и как спазва карантината си.

  • Отговори (3) (0)
    9. добавен от: Анонимен 4 Април, 09:11

    Една много добра новина... Едва ли някой се съмнява, че болницата при университета" Джон Хопкинс" е най-добрата в света, с най-елитните доктори в света? Старши директор по превенция на инфекции и вируси- Лиса Маркакис, в отворено писмо до Президента Тръмп, прави категорично твърдение, на база проучвания в целия свят. Тя твърди, че високия имунитет на хората от Източна Европа и Сингапур, се дължи на правилния имунизационен календар на тези страни и специално на БЦЖ .Предвижда 2.5 пъти по-ниска заболеваемост и 4 пъти по-ниска смъртност. Според нейни колеги съотношението ще е около 10 пъти по- ниска заболеваемост и до 40 пъти по-ниска смъртност. С това призовава за задължителен имунизационен календар в САЩ/сега е по желателен, като почти всичко там/. За справка, всички в България родени след 1951 година са ваксинирани, а голяма част и родените след 1949 година, когато е открита ваксината. Или повечето до 70 годишна възраст имат този имунитет. Дава за пример Сингапур, където макар, че се прилага от 50 години и 75% от населението е китайско, са заболели около 450 човека и нямат смъртен случай, като епидемията там е обявена за преминала. Разбира се обяснява го и с реда, при карантината и супер качествените болници.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Devil 6 Април, 13:42

    РЗИ са толкова некомпетентни по отношение на виросологията ,че ако прочете само едно тяхно предписание ще паднете от смях.
    Чудя се как е възможно да се вземат толкова на сериозно като са абсолютни лайци.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete