Четвъртък, 18 Април 2024, 22:10

Проведени бяха срещи-дискусии във връзка със социално-комуникативни и когнитивни нарушения

8 Октомври 2019, 20:43
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1062 0


От 4 до 7 октомври 2019г. в Център за обществена подкрепа „Промяна“ – град Костинброд със съвместната организация на Община Костинброд и Дневен център за работа с деца на улицата, бе проведена среща – дискусия, на която гостуваха: д-р Салваторе Паоло Паче - невро психиатър, Антонела Бианко - социален асистент и танцово- двигателен терапевт и Емилия Михайлова - танцово - двигателен терапевт. Посещението е организирано благодарение на сътрудничеството между Италия и България, в частност Салеми и Костинброд на база подписаното Споразумение за побратимяване през месец Май 2018г.

Срещата - дискусия бе във връзка с Проекта „Костенурка“, който е разработен изцяло от Института по ортофонология в Рим. Целта на проекта е да запознаят специалисти и родители с иновационните си методи и терапии прилагани при хора, страдащи от разстройства от аутистичния спектър и други видове социално-комуникативни и когнитивни нарушения. Институтът по ортофология в Рим е един от водещите в научните среди относно изследването на Аутизма и други невро-психични заболявания. Прилаганите от специалистите рехабилитационни терапии са доказано ефективни и вече 40 години прогресират и се усъвършенстват.

Благодарение на ползотворното сътрудничество, което се осъществява между Салеми и Костинброд и поради факта, че г-н Салваторе Паоло Паче е координатор на проекта „Костенурка“, шест деца от Община Костинброд ще заминат в Салеми, за да бъдат оценени и диагностицирани и да им бъде изготвена индивидуална програма за всяко едно от тях за подобряване на тяхното обучително и социално развитие.

На срещата – дискусия присъстваха: д-р Атанас Тенев – Председател на Общински съвет град Костинброд, г-н Александър Ненов, г-жа Краса Крилашка – Директор на ДГ „Пролет“, специалисти от различни сфери работещи с деца, както и родители.

Темите бяха свързани основно с проекта „Костенурка“ и Д-р Паче конструктивно запозна аудиторията с него. Терапевтичният проект се ражда с основната цел да включи детето в поредица от преживявания, насочени към насърчаване на по- голяма емоционална стабилност, наличност и интензивност във връзката и в комуникативния обем, както и улесняване на комуникацията между семейството, детето и външния свят. Аутистичното разстройство представлява една от най- сложните патологии в детството, защото поставя под въпрос всички фактори на развитие, определяйки клиничните картини, които въпреки многообразието си, представляват значителни и интерпретационни трудности. В проекта „Костенурка“ са заложени и проблеми, които са свързани с нарушения в развитието: телесното измерение на терапевтичния подход.

Г-жа Антонела Бианко и г-жа Емилия Михайлова обърнаха внимание върху: „Специализираният принос на Танцово-двигателната Терапия“.

След представянето на темите се премина към дискусия с присъстващите, които с нетърпение очакваха да зададат своите въпроси и получиха обстоятелствени и пояснителни отговори. Представиха се и използваните методи на оценка на деца с увреждания и прилаганите терапии на Института в Рим, чиито сътрудник е Паоло Паче, Антонелла Бианко и др.

В два поредни дни от своето посещение, италианските специалисти направиха оценка и преглед на деца от двете социални услуги. В средата на месец октомври част от децата заминават за оценка и преглед и от други специалисти работещи в Института по ортофонология и по - конкретно по проекта „Костенурка“. Но това не е краят, а началото на едно добро сътрудничество между България и Италия и тепърва съвместната работа между Салеми и Костинброд ще продължи в сферата на социалните направления. В началото на следващата година се очакват и други специалисти от института в Рим да посетят град Костинброд, за да оценят, прегледат и дадат още насоки за работа с деца с проблеми.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete