Четвъртък, 18 Април 2024, 04:39

Путин маха Медведев?

26 Април 2013, 10:49
(0) (0)
Свят - Политика
Прочетена: 1654 0


Руският печат коментира критиките срещу кабинета по време на вчерашния пряк телевизионен диалог на президента Владимир Путин с гражданите на страната. Вестниците свързват бъдещето на премиера Дмитрий Медведев с предположения в публичното пространство за връщане във властта на бившия финансов министър Алексей Кудрин. Той бе уволнен през 2011 г. от Медведев, тогава държавен глава. В предаването "Пряка линия с Владимир Путин" сегашният президент нарече бившия министър "кръшкач", който "не ще да работи" - не се решил да приеме предложение за връщане във властовите структури, съобщава "Новие известия". След "присъдата", огласена в присъствието на самия Кудрин, той "само се засмя мистериозно", добавя изданието. "Гудбай, Медведев?! Здравей, Кудрин?!" - възкликва "Московский комсомолец", който вижда в "прекия ефир" с Путин "намек за наближаваща политическа революция в Русия". Кудрин говори в предаването само "няколко мига", но те "официално регистрираха съвсем специалното положение на бившия финансов министър в руската държавна йерархия", коментира всекидневникът. Премиерът Медведев е получил прозрачен намек, че скоро може да бъде отстранен за несправяне с работата. Кудрин пък фактически е провъзгласен за "стратегически резерв на главното командване" - не само за вероятен следващ премиер, но и за потенциален младши съвладетел на Путин, твърди "Московский комсомолец".

Основната интрига обаче остана без развръзка. Отбил се при журналистите, президентът на два пъти "не чу" въпроса какъв точно пост е предлагал на Кудрин, отбелязва "РБК дейли". По време на почти петчасовата "Пряка линия" Путин нито веднъж не спомена името на Медведев. Това изглежда символично, заявява пред "Независимая газета" политологът Глеб Павловски. Президентът според него "за пореден път подронва реномето на кабинета" и Медведев "търпи, но това явно му коства сили и за работа вече не остава". "Играта се води вече доста отдавна. Тя има навярно дълбоки емоционални причини, но прекият резултат е, че правителството става все по-недееспособно", казва експертът и обобщава "една от централните игри на Владимир Владимирович: правителството не го бива за нищо, но при все това няма да го сменим".

В "Пряката линия" с президента кабинетът на Медведев бе най-често споменаван като орган, отговорен за провалите в различни сфери. Путин обаче не смята, че са необходими оставки в правителството, "работещо по-малко от година", пише "Комерсант". Непопулярното правителство дава възможност да се хвърля върху него вината за грешките на властта - затова не се очаква скоро да бъде пратено в оставка, разсъждават негови експерти.

Източник: БЛИЦ

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete