Петък, 19 Април 2024, 13:22

Първа работна среща по проект за инвестиране в историческото наследство в общините Правец и Ниш

6 Февруари 2013, 17:50
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3434 3


Както по-рано Balkanec.bg ви съобщи, че на 23 януари в зала Триадица на Гранд хотел София официално бяха връчени договорите на първите 26 проекти, финансирани по Програма за ТГС по ИПП България - Сърбия. Сред тях беше и проект „Инвестираме в историческото наследство за културно и духовно сближаване и икономически напредък в общините Правец и Ниш” в партньорство между Исторически музей, гр. Правец, Национален исторически музей, гр. Ниш, Република Сърбия  и Фондация „Съвременност”.  При връчването на договора на г-жа Татяна Борисова, Директор на Исторически музей-Правец (водещ партньор), проектът беше обявен като „...един много интересен исторически проект...”.

Веднага след събитието започна съвместната работа по изпълнението на проекта. Първата работна среща се проведе в Исторически музей-Правец  на  01. 02. 2013 г. Участваха екипи и на трите партньорски организации, ръководени от директорите на двата музея. Присъстваха представители на  фондация „Съвременност” - инициатор и участник в разработването на проекта, експерти от Факултета по електроника при Техническия университет в Ниш, ангажирани по проекта, ръководителят на проекта.

В работна атмосфера и загриженост за постигане в максимална степен на планираните проектни резултати се обсъдиха и приеха ефективни форми и подходи за организация, управление и устойчивост на проекта, базирани  на принципа на експертно осъществяване на  дейностите, публичност, прозрачност и толерантно партньорство. 

По проекта ще бъдат осъществени теренни и кабинетни проучвания от двете страни на границата, включващи съвместни проучвания, картографиране, документиране и популяризиране на общо 40 обекта в сектора на културно - историческото наследство (археологически и исторически паметници, църкви и оброчни места), традиционни обичаи и ритуали, свързани с празнично - обредния календар и развиването на двустранни културно-исторически дестинации (преди всичко Нишката крепост, римска вила Медиана, античната крепост Боровец, Историческите музеи в Ниш и Правец). Предвижда се материалната база на музеите да бъде обогатена с модерна специализирана техника за изпълнение на иновативните дейности – направа на холограми на базата на 3Д визуализация и анимация, мултимедия. Целта е осигуряване на устойчивост на проекта във времето. 

За Исторически музей, гр. Правец, оборудването включва техника за посетителски център, геодезическа лата, тринога и нивелир за теренна работа, GPS за локализиране на обектите и геодезическо заснемане, дигитален фотоапарат, проходима кола, с която да могат да бъдат достигани проучваните обекти в планинския район.

В рамките на проекта ще бъдат организирани 4 публични събития, популяризиращи резултатите от проекта - кръгла маса, конференция и 2 изложби -  съответно в Правец и Ниш. Ще бъдат изработени 3Д холограмни изображения на крепостта Боровец и на Нишката крепост и светлинна реклама на обектите чрез City light show. Предвидено е 3D сканиране на крепостта Боровец, което ще послужи като основа за направата на проект за консервация и реставрация на археологическия обект. 

На тази база ще бъде  разработен интегриран трансграничен туристически продукт, популяризиращ туристическите дестинации в Правец и Ниш: археологически обекти – 8бр., църкви и манастири – 8бр., музеи и музейни експозиции – 8бр., традиционни празници. Планираните изяви включват издаването на луксозен албум, дипляна, туристическа карта DVD, виртуална библиотека, уеб сайт,   холограми, осигурявящи действително иновативно визуално представяне и популяризиране на културно-историческите дестинации като атрактивни туристически обекти.

Проектът ще активизира културно-историческото и научно сътрудничество между Исторически музей – Правец и Национален исторически музей – Ниш. Резултатите и постиженията ще бъдат безспорен гарант за бъдещо устойчиво развитие на проучванията в сферата на културно-историческото наследство и икономически напредък между общините Правец и Ниш.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Февруари, 20:21

    Фондация „Съвременност” е параван за далаверките на госпожата със сивата коса

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Десислава 7 Февруари, 14:59

    #1 Много "точен" коментар, браво! Продължавай в същия дух.. да си злобееш ;)
    Как може да коментираш неща, за които си нямаш никаква идея как всъщност стоят?
    Абсолютно некомпетентно изказване!!! Ако знаеше и малко за дейностите, които извършва фондацията, щеше и да знаеш, че няма никакви "далаверки"!!!
    Личи си, че си нямаш и идея от работа по проекти, защото ако имаше, щеше да знаеш, че благодарение на различните проекти може да се направят много полезни неща във всякакви дейности и сфери, от които ние също имаме някаква полза след това.
    Хората поне да направят нещо, а пък ти си стой пред компютъра и си злобей колкото искаш!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 20:00

    №2 Колко си прав/а и ти? Аболютно точен отговор! Ако знаехме поне малко за дейностите на коя да е фондация, нямаше да има "далаверки"!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete