Петък, 29 Март 2024, 11:46

Работна група ще изготвя нова система за прием в 1-ви клас в училищата на Ботевград

22 Февруари 2018, 19:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3451 15


Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград разгледаха днес съветниците от Общински съвет- Ботевград. Докладната предизвика изключително голям интерес от страна на родители на деца, които предстои през новата 2018/2019г. учебна година да бъдат в първи клас.


Със системата се определя редът и условията за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград и се прилага за всички тях.

Съгласно разпоредбата на чл.43 от Наредба №10 от 01.09.2016г. (изм.бр.77от 2017г. на ДВ) за организацията на дейностите в училищното образование за всяко населено място с повече от едно училище общините разработват система за прием на учениците в първи клас, в която водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето, и определят прилежащи райони на училищата за обхват на учениците. На територията на град Ботевград функционират 3 общински основни училища, които осъществяват прием на първокласници.
С приемането на Системата ще се даде възможност за по-ефективен контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и записване на ученици в общинските училища, които се осъществяват по предварително изготвен график и критерии за прием.

В първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград по водещ критерий ще се приемат ученици спрямо постоянния/настоящия им адрес, разпределени в четири групи.За разпределянето в групите се взема посоченият в заявлението адрес, който е по-благоприятен за ученика.Класирането се осъществява по низходящ ред на групите, като първо се запълват местата с деца от група първа, а при наличие на свободни места се приемат деца съответно от група втора, трета и четвърта.

Общински съвет Ботевград препоръчва директорите на училища при определяне на план-приема на ученици в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград за учебната 2018/2019 година да се съобразят с адресното разпределение на учениците по настоящ адрес, наличната материална база, §4 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба №10 от 01.09.2016г. за организация на дейностите в училищното образование в срок до началото на учебната 2020-2021 учебна година.

Директорът на училището в сътрудничество с общината създава необходимите условия за равнопоставеност и недопускане на дискриминация на базата на етническа принадлежност и приемът да бъде осъществен в десет паралелки, разпределени, както следва:
- две паралелки в ОУ "Св.Св.Кирил и Методий'', град Ботевград
- четири паралелки в ОУ „Н.Й.Вапцаров", град Ботевград
- четири паралелки в ОУ „Васил Левски", град Ботевград
Броят на децата в паралелка следва да бъде съобразен с Приложение №7 към чл.53 от Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование от 10.10.2017г., но не повече от 22 ученици в паралелка.

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов със задоволство заяви, че докладната е предизвикала сериозен обществен интерес и съобщи, че системата е изцяло съобразена с изискванията на националната наредба. Според нея право на директорите е да определят броя на паралелките за всяко едно училище.

След като кметът Гавалюгов разясни съдържанието на докладната записка, съветникът от групата на ГЕРБ Дамян Маринов пожела да му бъде дадена думата. Той изрази мнение, че системата за прием на първокласници трябвало да бъде подложена на обществено обсъждане, на което да присъстват учители, директори, служители на общинската администрация, граждани. Дамян Маринов направи предложение след разяснението по докладната, думата да бъде предоставена на присъстващите в залата граждани. В отговор кметът Гавалюгов заяви, че преди докладната да бъде внесена  в Общински съвет, е провел среща съвместно с директорите на трите училища на територията на Ботевград. Освен това той посочи, че системата е била подложена на обсъждане  в комисия, чиито състав са били директори и представители на РУО.

Кметът бе ясен и категоричен, че предложението на общината за 4 паралелки в ОУ „Н. Вапцаров”, 4 паралелки в ОУ „В.Левски” и 2 паралелки в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” е само препоръка. По думите му директорите могат да вземат решение за сформиране на 7 паралелки при интерес. В допълнение той припомни, че се предвижда от 2020г. всички деца да преминат на едносменен режим /първа смяна/ и ако материалната база не разполага с достатъчно места не би било възможно.

Съветникът от групата на ОББО Йордан Йорданов поиска думата, заявявайки, че тази наредба е много закъсняла. Той засегна проблема с училище „Васил Левски”, където положението е притеснително, тъй като, както той се изрази там в момента се обучават „от по-мургавите деца”. По думите му тези промени, които наредбата предлага са твърде закъсняли. Йорданов съобщи, че е на ясно, че трябва да се започне от някъде, за да се интегрират децата от малцинствата, но няма да е лесно.

В отговор Ренета Георгиева, съветник от групата на ГДБОП поиска от съветника Йорданов да направи предложение как нещата да се подобрят в по-добра насока. „Знаем, че проблеми има, но какво да се направи, за да се случат нещата по-добре. Ако сега не предприемем действия те никога няма да се случат. Сигурна съм, че на директорите няма да е лесно, но трябва да се намери начинът как да се случи”, допълни Георгиева.

Кметът Гавалюгов оповести, че системата трябва да е утвърдена преди 30 март, когато директорите трябва да внесат предложението за план прием в РУО. В допълнение той увери, че при приемането на така направените предложения в системата няма да се допуска да има паралелки само с деца от малцинствата. Така всички деца на град Ботевград ще учат при нормални условия.

Петя Кочкова, съветник от групата на ОББО се включи в дебатите в качеството си на директор на едно от училищата - ОУ „Н.Вапцаров”. По думите й на срещите, проведени с кмета по повод системата за прием на първокласници, отношението на кмета Гавалюгов спрямо нея било едно, а в залата днес- друго. Кочкова заяви, че педагогическият съвет взема решение за броя на паралелките, а не комисия.  Кочкова заяви, че неколкократно кметът на общината е заявявал, че тя е пречка за системата, тъй като всяко година обявява 6 или 7 паралелки и всички родители записват децата си там. Тя също се обяви,че подкрепя идеята в градове с повече от 1 училище да важи системата и учениците да се записват според прилежащите райони.

В отговор кметът на общината Иван Гавалюгов заяви, че е последователен и счита препоръките за правилни. „Струва ми се некоректно да казвате, че говоря по друг начин с вас. Мисля, че нивото на дискусията не ви отива”. Кметът попита Кочкова дали има конкретно предложение как да се случат нещата, като в отговор Кочкова заяви, че ще се съгласи с предложението през предстоящата учебната година в ОУ „Н. Вапцаров” паралелките за прием на първокланици да бъдат 4.

След проведено заседание на комисия в общинската администрация и по предложение на директора Петя Кочкова е взето решение ул.”Цар Освободител” да премине от прилежащ район на ОУ”В.Левски” в прилежащ район на ОУ”Н.Вапцаров”. Към прилежащия на ОУ”В.Левски” се добавя ул.”Стубеля”.

По отношение на самоопределящи се деца от ромския етнос кметът Гавалюгов заяви, че те ще бъдат разпределени в трите училища в Ботевград по следния начин: до 16 деца в ОУ”Н.Вапцаров”, до 4 деца в ОУ”Св. Св.Кирил и Методий” и до16-20 остават в ОУ”В.Левски”. Причината за това решение Гавалюгов определи, като начин да няма концентрация на деца от ромски произход в едно училище. Той посочи, че началния и основен етап в ОУ”В.Левски” ще бъдат разделени. В начален етап да учат само ученици от 1, 2, 3 клас, а в основния етап ( 4,5,6,7 клас) да учат в отделна сграда. „Предвиждаме физическо разделяне на сградата да бъде направено с ефирна ограда, за да няма притеснения на родителите относно прекия контакт между малките и големите ученици”, подчерта кметът Гавалюгов.

По думите му в Системата за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград през учебната 2018/2019 година ще бъдат заложени 10 паралелки с изискване 3 години с настоящ адрес, както следва: 96 първокласници в ОУ”В. Левски”, 97 в ОУ”Н. Вапцаров” и 33 деца ОУ „Кирил и Методий”.

Общинският съветник от ОББО Иван Начев изрази мнение Докладната записка да бъде изтеглена и Системата да се подложи на по-голямо обсъждане.

Общинският съветник Петя Кочкова припомни, че миналата година действително е формирала 6 паралелки в първи клас, „Интеграцията е една политика, към която всички трябва да сме съпричастни”. За първа година ОУ”Н.Вапцаров”се изправя пред проблема от недостиг на учители в първи клас.Причината- двама учители се се пенсионирали. Тя изрази съгласие през новата учебна година паралелките в 1-ви клас да бъдат 4, именно поради този проблем. „Ние ще изпълним препоръката на кмета. Аз няма да бъда пречка, но няма да приема отново да се заблуждават родителите, че аз съм виновна, че не съм ги убедила да запишат децата си в ОУ”В.Левски”.

Кметът Иван Гавалюгов поиска конкретни предложения от Петя Кокчова относно системата за план приема. „Имало е комисия , имали сте 7 дни да обмислите”.

Цонка Докова отправи питане към кмета за деца, които са учили в детски заведения в Ботевград, на село ли ще се връщат. Тя направи предложение тези деца да се записват в училище в района на детската градина, където са израснали с техните връстници и приемът в 1-ви клас да бъде критерия - децата.

Д-р Веселка Златева припомни, че точковата система, въз основа на която става приема на първокласници в столична община, е същата като в община Ботевград. „Не можем да кажем, че учителите в ОУ”В.Левски” са по-лоши в ОУ”Н.Вапцаров”. Ромският проблем действително е голям. Тя изрази мнение, че е необходимо да се положат усилия да се съхрани и възроди ОУ”В.Левски”.

Думата бе дадена на родителите. Вместо в ограда в ОУ”В.Левски”, би могло да се инвестира в 4 учителя в ОУ”Н.Вапцаров”, каза баща на бъдещ първокласник. „В училище ще ги разделим, но на улицата няма как”, добави той .
Десислава Караджова, която е учила в ОУ”В.Левски” заяви, че родителите са тези, които трябва да определят къде децата трябва да учат, а не това да им се налага. Друга майка изрази мнение, че децата „не са матрица и не са банкнота за делегиран бюджет”. Поставен бе въпросът защо деца на 6 години, които имат необходимата подготовка за училище, се дискриминират. Кметът заяви, че наред с основните критерии се прилагат допълнителни критерии и той няма против това.
„Някой се опитва да ви вменява погрешни неща. Наредбата не е измислена от община Ботевград, тя е национална. С промени през септември 2017 г в нея се определи водещ критерия прилежащите райони”.

Постъпи мнение от друг родител, че щом се върви към закриване на ОУ”В.Левски” , то това „нека стане отведнъж, а интеграцията да се случи сега”.

Социалната среда е определяща за всеки родител, който иска най-доброто за детето си. Това бе един от аргументите на няколко родители. Те изтъкнаха, че социалната среда е причина да не запишат децата си в ОУ”В.Левски”. Друг аргумент бе мнението им, че никой не може да задължава , къде и в кое училище да учат децата.

Гавалюгов заяви, че в план приема никъде не пише, че някой задължава. „Не мога, а и нямам такива намерения да ви задължавам. Държавата е измислила регламентите”, подчерта Гавалюгов. По думите му според експерти деца, които са навършили 7 години, но не са завършили подготвителна група в детско заведение, не може да бъдат възпрепятствани да се запишат в първи клас.

Тихомир Найденов от ГДБОП подкрепи тезата на присъстващите родители,че всеки родител иска най-доброто бъдеще за децата си, но разпределението на децата от ромската етнос трябва да се случи.

Общинският съветник Георги Георгиев заяви, че насилствено деца не могат да бъдат записани в ОУ”В.Левски” и по-правилно би било да се разшири сградният фонд в другите две училища – по 8 класни стаи да бъдат построени. Нещата щели да се саморегулират. Кметът Гавалюгов отговори, че това ще превърне сградата на ОУ’В.Левски” в пустееща.

Кметът на село Литаково Даниел Дилов заяви,че наредбата за организацията на дейностите в училищното образование за всяко населено място с повече от едно училище не е приложима в общини като община Ботевград. „Тя нарушава демократични права. С тази наредба ние ще обезлюдим селата. Но в крайна сметка родителят има свещено право да реши къде да учи детето му”, добави кметът на Литаково.

Независимият съветник Филип Филипов заяви, че именно от смесени паралелки са излезли авторитетни хора от ромската етнос.

В края на дискусията кметът Иван Гавалюгов направи предложение да се създаде работна група с участието на директорите на трите училища, която да изготви по-адекватна и по-справедлива система за план приема в първи клас, но тя е необходимо да бъде съобразена с Наредбата за прилежащите райони. Това трябва да стане през март, тъй като директорите трябва да внесат в РУО план-приема до края на същия месец.

Впоследствие подкрепящи предложения направиха общински съветници. Тихомир Найденов направи допълнително предложение към това на кмета, а именно – да се сформира работна група от общински съветници, на която да бъде взето предвид мненията на родителите. Д-р Веселка Златева от БСП направи допълващо предложение в тази работна група да влязат директорите на всички основни училища на територията на общината, представители на МОН и 5 родители от различни квартали на Ботевград.

Дамян Маринов призова да се определи ден и час за извънредна сесия, на която да бъде направено обществено обсъждане, тъй като по време на заседанието присъстват голям брой родители.

Общински съвет гласува и прие състава на работната група, която да изготви нова система за прием в първи клас на територията на Ботевград. Тя се състои от 16 човека. Двадесет и осем съветници гласуваха „за” съставянето на работната група.
Председател: Николета Иванова- завеждащ отдел култура и образование в община Ботевград
Коцо Коцев (БСП)
Цветан Цолов – независим съветник
Еленко Иванов – независим съветник
Ренета Георгиева (ГДБОП).
Йорданка Лалчева (ОББО)
Росица Милчева (ГЕРБ)
Радослав Маринов (ГДБОП)
Адриан Ангелов - главен експерт етнически и демографски въпроси в община Ботевград
Петя Кочкова – директор
Евгения Иванова - директор
Нина Василева - директор
Мариета Пантова - родител
Ина Панчева - родител
Ина Христова – родител
Представител на МОН

Работната група ще работи до 13 март, а извънредната сесия ще се проведе на 15 или 16 март. Филип Филипов си направи отвод.

След 2 часа и половина дебати системата за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград през учебната 2018/2019 година не бе приета. Четиринадесет съветници гласуваха „против”, 12 се въздържаха, гласували съветници „за” нямаше.



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (15)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 01:07

    Цирк, цирк, цирк...

  • Отговори (7) (1)
    2. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 09:13

    Любчо какво се обяснява на дъртия крадец като ученичка на снимка 4 ?

  • Отговори (3) (5)
    3. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 09:20

    най-после, пожелавам успех на предложението някога съм учил в ,,В.Левски,,бяхме с малцинството и до днес имам приятели съученици

  • Отговори (1) (2)
    4. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 10:32

    Коментара с приятелството от училище Левски е токова импровизиран даже смешен!

  • Отговори (3) (1)
    5. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 11:17

    А до преди няколко години докато българите още си записваха децата в Левски , знаеш ли колко деца бяха ограбвани на път за къщи от съучениците им мангалчета .

  • Отговори (6) (1)
    6. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 11:26

    5-и а сега като се запишат във Вапцаров по кой път ще се прибират вкъщи, ако живеят в жк Саранск ?

  • Отговори (3) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 12:10

    Каквото и да си говорим сега, след време ще дискутираме как и къде да бъдат приемани в училищата деца от българския етнос, защото с по едно дете в семейство нещата са доста притеснителни.

  • Отговори (7) (0)
    8. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 13:04

    Точно така, може би не е далече времето, когато няма да искат българчетата в някои училища! И като не желаем да намерим разрешение на проблема, колкото и неприятно и болезнено да е, днес, утре този проблем ще стане неуправляем. Въпросът не е само в това, дали в училище "Васил Левски" трябва да учат българчета, а как по принцип трябва да се променят нещата в България. В настоящия момент проблемът е не толкова в районирането, той е етнически. Всички ние, като общество, трябва да се замислим как да променим системата така, че циганчетата задължително да ходят на училище, родителите им да се ограмотяват и да работят, а не да разчитат на социални помощи, които са за сметка на нас, данъкоплатците. Сега берем плодовете на своята апатичност! И те ще стават все по-горчиви, драги съграждани!

  • Отговори (3) (0)
    9. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 13:37

    Всички имаме деца и трябва да мислим за тях, но и не трябва да си затваряме очите пред проблема. Тези деца трябва да се интегрират и трябва да намерим решение в дългосрочен план. Да, ще ги държим изолирани в Левски, но после кой ще помогне на децата ни на улицата, ротондата и т.н. Дълги години си затваряха очите, а сега обвиняват кмета, че иска българчетата да учат в Левски. Ами ще иска. И мен ме е страх за моето дете, и аз бе искам да учи в такава среда. Но искам дасе разхожда безопасно, а не сред хора, които са изолирани и озлобени. Учила съм с 4 циганчета в класа ми и днес 3 от тях са хора. Няма да успеем с всички, но и 25% да са, е доста. Трябва да се тръгне от някъде. С мрънкане и недоволство няма да стане.

  • Отговори (1) (1)
    10. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 13:38

    всичкото идиоти в левски

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete