Петък, 19 Април 2024, 23:19

Равносметка преди старта на НБЛ

17 Октомври 2012, 16:13
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2767 3


В Левски се сетиха, че не всичко е пари. Кризата не успя да убие нито един от баскетболните ни центрове

В петък от 20 часа в Стара Загора ще бъде даден старт на 71-ото баскетболно първенство на България. Берое посреща Левски, а мястото не е избрано случайно. Домакините са отборът, който дебютира този сезон в НБЛ. Водени от Георги Младенов, надеждите на ръководството за добро представяне са осезаеми. Именно благодарение на участието на този тим в елита бе осигурен и генерален спонсор – Булсатком. Очертава се доста интересен мач, а и като цяло много оспорвано първенство, в което за първи път от 5 години ще има цели 10 отбора, които да се борят за постигане на целите си...

Хегемонията продължава
На пръв поглед Лукойл Академик изглежда като убедителен фаворит за спечелване на 11-ата си поредна титла. Студентите бяха доста убедителни на трансферния пазар и сглобиха много равностоен тим. Успяха да запазят основата си от български баскетболисти, като към тях прибавиха класа в лицето на американците Абукар, Уоткинс, Дев Грийн и шведа Масамба. Единственото, което може да спре тима на Марин Докузовски, е подценяване на ситуацията в НБЛ. Отборът се е концентрирал върху Еврокъп и именно това ще е шансът на дебнещите го от по-задна позиция. Шампионът е сигурен, стига сам да не се спре към трофея.

Отрезвяването
След като три години хвърляше милиони за второто място, ръководството на Левски най-накрая осъзна, че с пари няма да бие компания като Лукойл. Тити Папазов най-после изпълни това, за което шефовете му говорят толкова дълго – заложи на българското. Един-единствен чужденец, при това не американец, а сърбин, ще помага на родните баскетболисти в син екип. Марко Маринович изглежда добро попълнение и се очертава като ключов в схемата на Левски. Отборът събра почти най-доброто от България и в лицето на Чавдар Костов, Николай Върбанов и Димитър Димитров има добър потенциал да се чувства спокоен за мястото си на финалите.

Без център ще е трудно
И през този сезон Иван Чолаков и неговият Ямбол се е прицелил в призовата тройка. Едва ли край Тунджа могат да разчитат на нещо повече от бронз, но ще им бъде изключително трудно в тази битка. Наставникът разполага с едни от най-добрите гардове у нас в лицето на Юли Радионов, Станислав Говедаров и Пламен Алексиев. Задържа и Мартин Дурчев, за когото този сезон ще е ключов за бъдещето му. Проблемът обаче е в битката под коша. Там Чолаков отново залага на чужденци в лицето на Ормън и Кук. Двамата се представят добре, но им липсва ръст и не са типични центрове. В продължителен сезон като този това може да изиграе сериозен проблем и ръководството трябва да се замисли.

Поглед към САЩ
Росен Барчовски има да си връща. Специалистът не успя да спечели нищо през миналия сезон въпреки амбициите и стабилния финансов гръб. Претърпя провал и с националния отбор и именно НБЛ ще бъде мястото, на което ще трябва да търси своя реванш. След като остана разочарован от сърби, хървати и други балканци, сега наставникът залага на познатата схема от САЩ. Трима американци подсилиха отбора му, а бе задържан единствено Миркович. Тони Гуджино от Ямбол определено е попадение и очертаващата се битка с бившите му съотборници за третата позиция наистина ще бъде много интересна.

Удавникът изплува
Сезонът в НБЛ до последно бе с голяма въпросителна. Тя бе свързана с това дали след 40 години Черно море няма да изпадне от елита. Е, както обикновено става в приказките – в последния момент се стигна до хепиенд. Порт Варна спаси моряците и те изплуваха, хванали голям и здрав пояс. Очакваше се те да са боксова круша, след като бяха напуснати от четирима титуляри. Това обаче едва ли ще се случи. Симо Варчев знае как се играе тази игра. Видя свежи пари и веднага започна атака на челото. Младият наставник Спас Натов ще разчита на здрави центрове в лицето на Боич и Галиотос, както и на интересен гард в лицето на Лари Хол. Останалото го има в изобилие – млади, талантливи и надъхани момчета, решени да покажат, че в тях е бъдещето.

Смяна на караула
Или общински, или без отбор. Такава бе ситуацията с Балкан това лято. Кметът Георги Георгиев се разпореди, че той иска да кара влака, и Иван Гавалюгов бе принуден да се оттегли пред угрозата да се разпаднат зелените. Сериозният гръб на общината обаче не гарантира успехи. В Балкан все още не са готови със селекцията. С тях в момента е местният любимец Иван Лилов. Именно към него са насочени и големите надежди. Ако той остане, това със сигурност превръща състава на Петър Клечков в опасен и боеспособен. С него той ще се бори за място в петицата. Отборът има довършителни работи, но разполага с потенциал, който да го задържи в средата на таблицата.

Без пари – толкова
Подобно на Черно море, в Плевен също имаха сериозни въпросителни относно своето бъдеще. За разлика от Варна обаче в Спартак така и не успяха да намерят своя порт. Цецо Антов прави чудеса от храброст, за да запази своя клуб в елита и да го спаси от дебнещата го смърт. Дори агонизирайки обаче, Спартак отново ще е част от НБЛ. Сериозните финансови проблеми не позволяват на плевенчани да се борят за нещо повече от някоя и друга победа през сезона. Предвид отказа на местната община да помага, то не се очертава нищо добро за Спартак и място на дъното.

Акулите пак са без зъби
За разлика от Плевен, в Бургас също намериха финансови средства и ще могат да разчитат поне на спокойствие от тази гледна точка. Въпреки това обаче през този сезон не се очаква те да направят нещо повече от това да изпреварят Спартак в крайното подреждане. Селекцията при тях закъсня значително, а младите им таланти не са готови да бъдат фактор в първенството. Акулите на Дечо Коешинов по всяка вероятност няма да имат много шанс да хапят. Близнаците Захариеви са големи таланти, Богдан Боев е боец, а има вариант и за сравнително добри високи американци. Резервите обаче липсват, а с това и възможността да се атакува по-предното класиране.

Дебютант с шампионски амбиции
Ако има отбор в НБЛ, който да има по-големи шампионски амбиции от Левски, то това е Берое. В Стара Загора ентусиазмът е невероятен. Роденият победител Георги Младенов безспорно ще гони успех във всеки един мач независимо от съперника. Реалността обаче е такава, че трудно дебютантът в елита ще успее да се надскочи и да се намеси в битката за призовата тройка. Берое изглежда доста добре комплектован – четирима американци в съчетание с таланти като Цветков и Дафинов, както и с Атанас Радев. Със сигурност ще бъде фактор, но не повече от шанс да се бори за място в петицата.

Революционната идея
След класирането на младежкия национален отбор за Дивизия А през лятото ръководството на федерацията взе смело и революционно решение. Предвид факта, че в НБЛ трябваше да участват 9 отбора, Георги Глушков и УС на централата, подтиквани от Любо Минчев, направиха така, че талантите до 20 години да играят в елита рамо до рамо с мъжете. Доста нетрадиционен ход, целящ единствено да даде игрово време на момчетата и да ги подготви за сблъсъците с най-добрите от тяхната възраст догодина. На Минчев ще му е трудно да запише дори една победа, но въпреки това шансът пред тези момчета е голям. Ако от Черно море пуснат и Ники Стоянов, то Теси България 20 може и да огорчи някой и друг “батко”.

Източник: в. "Тема Спорт"

Ключови думи: Балкан , Левски , Лукойл Академик

Подобни новини

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 16:24

    След сезона се обявява фалит и това е края и на Баскетбола в Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 10:02

    Баскетбол в Ботевград ще има ВИНАГИ! И след този, и след следващия и след много кметове!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 16:36

    Успех на БАЛКАН :!:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete