Понеделник, 1 Юни 2020, 23:35

Разпети петък е, най-тъжният ден за всички християни

26 Април 2019, 08:54
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1856 13


Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден невинният Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който са го разпънали на кръст - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг.

Вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.

Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църквата обаче счита тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят.

После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме. Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

В този смисъл минаването под масата не е от суетна вяра за здраве, късмет и прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра - поклон пред Христовия гроб.

Източник: http://dir.bg

Коментари (13)

 • Отговори (10) (16)
  1. добавен от: Анонимен 26 Април, 13:21

  И на мен ми е адски тъжно, но по друг повод, липсва ми традиционния пазар на площада и кебабчетата, много жалко че прецакаха тази чудесна традиция. Всичко прецакаха всъщност. А това за Исус е заблуда, как може да им се връзвате. Този път май не комунистите са виновни, но това вече няма значение.

  • (12) (7)
   1. добавен от: Анонимен 26 Април, 16:31

   В цял свят пише, че днес е най-тъжният ден в годината, само на наш Ганьо не му е тъжно. Смъкнахте се от колибите и не виждали кебапчета. Иди на пазара и се наплюскай, тъпако!

 • Отговори (2) (5)
  2. добавен от: Анонимен 26 Април, 13:23

  СТРУВА СИ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ!

 • 3.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (5) (4)
  4. добавен от: Анонимен 26 Април, 13:25

  2008-ма световна криза. Борисов-1. Обама е първият чернокож Президент на САЩ. Симеон Дянков с постната му пица, и пак реформи. Магистрали, интернет. Войната в Ирак. После в Либия. Тероризъм по цял свят. AC/DC в София! И Мадона също. Орешарски. Пеевски. Пак протести и митинги. Оставка! Кой? Борисов-2Реформи. Магистрали, саниране и т. н. Аварията във Фукушима. Войната в Сирия, Путин, Украйна, Крим. Цената на нефта на Барел пада драматично. Атентати в Европа. Брекзит, Тръмп, а руски хакери хакват всичко. Бежанци и имигранти... Чупя крак. Москов. Пръстови отпечатъци. Шарли Ебдо. Цунами... Ражда ми се дъщеря! Избори. Ген. Радев - Президент. Пак оставка. Нов служебен кабинет. Реформи... Корнелия Нинова и Нова Република. Да, България! Прощавайте, ако съм пропуснал нещо.
  А на тази Honda, чак сега почнал да и се прецаква нещо карбуратора! Ай стига бе!

 • Отговори (6) (8)
  5. добавен от: Анонимен 26 Април, 19:24

  Макяяя, така се напюсках с кебапе и пръжоле и цял ден ми дъни уредбата. На който му е тъжно да оди да целува на попа...

  • (5) (4)
   1. добавен от: Анонимен 26 Април, 23:33

   Правилно си постъпил! От четири почивни дни, събора чак последния ден, кой ще чака до тогава, на всичкото отгоре събора запратен на майната си в парка.

 • Отговори (5) (7)
  6. добавен от: Анонимен 26 Април, 20:38

  Галалигов и пудела му, който джавка в сайта, дали тъжат? :(

  • (4) (6)
   1. добавен от: Анонимен 26 Април, 23:28

   Наесен ще тъжат

 • Отговори (3) (2)
  7. добавен от: анонимен 27 Април, 17:27

  От цяла година добре че се сещате точно на Разпети петък да ядете кебапчета.Засрамете се и се замислете!

  • (2) (2)
   1. добавен от: Анонимен 28 Април, 00:11

   Разпети петък е официален празник, щом е такъв-трябва ядене, пиенее и газ на музиката, пък ти ходи се моли в цръквата и целувай на попа кандилото

  • (3) (0)
   2. добавен от: Радой Ралин 28 Април, 12:51

   "По-страшен от спина, по-опасен от рака, за сега си остава простака!"

   Посветен е на №7/1.

 • Отговори (5) (1)
  8. добавен от: Кух 27 Април, 17:45

  Който е искал кебапчета.при скравенците масите на пазара бяха до тотото .ядене бол

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1063)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (111)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (80)
70% Complete
Мир по Земята (164)
70% Complete