Неделя, 24 Януари 2021, 14:56

Разрешават се само практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите

12 Януари, 12:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1003 9


Разрешават се само практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, онлайн обучението им остава до 31 януари

Министър-председателят подчерта, че данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените мерки

Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, а останалите им занятия остават онлайн до 31 януари т.г. бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. В него участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

В началото на заседанието здравният министър докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. „По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС“, посочи министър Ангелов. Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

„Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.“, категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа. „В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Акцент на работното съвещание при министър-председателя бе ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 14 161 души. „Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“.

„Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.


Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

 • Отговори (1) (3)
  1. добавен от: Дърт пияница 12 Януари, 13:11

  Кръчмите-когааааа?

  • (9) (1)
   1. добавен от: Анонимен 12 Януари, 13:52

   никогааааа
   че сте голЕми СЕЛЯНЕ

 • Отговори (6) (1)
  2. добавен от: Анонимен 12 Януари, 13:17

  На пролет

 • Отговори (4) (1)
  3. добавен от: Анонимен 12 Януари, 13:57

  Кръчмата за селенията е на село във фургона.

 • Отговори (10) (0)
  4. добавен от: Анонимен 12 Януари, 15:25

  Побъркаха децата. И препускат през материала незнайно защо. При нас в трети клас поне е така. Освен, че няма пропуснат урок, даже са преполовили и уроци напред. Няма никакъв предмет за почивка. То и през онлайн обучението нямаше. Вместо да се упражни и затвърди нещо, което е пропуснато в онлайн обучението, се взимат нови уроци и контролни всеки ден по две, по три. Нещо няма логика в цялата тази работа. Е добре де, вземете всичко първия срок и втория, който дори е и удължен ще почваме следващия клас. А дали са научили нещо от цялото препускане няма значение.

  • (1) (3)
   1. добавен от: Анонимен 12 Януари, 19:13

   Явно някои са на състезание.

  • (1) (1)
   2. добавен от: Анонимен 13 Януари, 16:20

   Кой им е казал, че трябва да се вземат уроци напред и защо? Трябва да има някакви програми. А предвид ситуацията по- логично е да са малко назад, а не да се взимат нещата наполовина и да викаме, че сме ги взели. Че на контролното после има всичко, дори и неща, които не са обяснени.

 • Отговори (2) (0)
  5. добавен от: Анонимен 13 Януари, 11:35

  А каква противоепидемична мярка е разреждането на автобусите? Не смеем да отидем до болницата, а се налага. В автобуса блъсканица, а ако изпуснеш автобуса какво правиш следващите два часа през зимата?

  • (0) (0)
   1. добавен от: Ваньо Ваньов 15 Януари, 13:20

   Взимаш си такси или собствена кола като нормалните хора.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

отговори
Да (120)
70% Complete
Не (279)
70% Complete
Ще изчакам да се ваксинират повече хора и тогава ще преценя (64)
70% Complete
Имам особено мнение по въпроса с ваксината (27)
70% Complete
Вече имам изграден имунитет и не се нуждая от ваксина (24)
70% Complete