Четвъртък, 25 Април 2024, 18:04

РБ настоя за трипартиен кабинет с ГЕРБ и ПФ

28 Октомври 2014, 18:40
(0) (0)
България - Политика
Прочетена: 1087 0


Реформаторският блок настоява за трипартийно управление, подкрепено с коалиционно споразумение между тях, ГЕРБ и Патриотичния фронт.
Това обявиха съпредседателите на ПГ на РБ Радан Кънев и Меглена Кунева след заседание на групата.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант е правителство на малцинството ГЕРБ-РБ, които ще разчитат на плаващо мнозинство в парламента.

Реформаторите няма да са пречка за съставяне на дясно-центристко правителство, но то трябва да е на мнозинството, за да е стабилно, заяви Кунева.

Радан Кънев обяви 4 точки, на които от Блока държат:

„На първо място РБ поддържа усилието за формиране на мнозинство в трипартиен формат - ГЕРБ, РБ и ПФ. На второ място - смятаме, че днешната среща между 7 партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне. На трето място - необходими са срещи, както с ГЕРБ, така и с ПФ. И на четвърто място - смятаме за уместно бързото провеждане на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство".

Според РБ не е закрит моделът за двупартийно управление, но то може да бъде приет само в краен случай, каза Радан Кънев, цитиран от БНР.

По-късно пред националното радио депутатът Найден Зеленогорски обаче бе категоричен, че РБ няма да участва в правителство на малцинството.

На въпрос защо на лидерската среща присъства само Кунева, Радан Кънев отговори, че ПГ на РБ има двама съпредседатели, но функцията ще се изпълнява от един.
Той подчерта, че си имат пълно доверие и няма да ходим като гербови марки. За тази среща била упълномощена тя, на други ще ходи той.

Междувременно Изпълнителната комисия на ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение с РБ. Даден е мандат на Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев да подготвят проект за споразумение, включващо обща програма, структура и състав на правителство, в срок до петък.

ПФ: Не коалиция, а програма

Патриотичният фронт ще се подпише под програма за стабилно управление, а не под коалиционно споразумение, потвърди пред медиите председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

"Никога не сме се натискали за тройна коалиция. Никога не е ставало въпрос за такава. Винаги сме говорили за подкрепа на програма, като ние ще се стремим в нея да има голямо участие на наши приоритети и ако постигнем споразумение, ще подкрепяме правителството, което изпълнява тази програма. Без значение дали е само на ГЕРБ или е на ГЕРБ и РБ", заяви той.

По думите му от ПФ са готови да дадат експерти за кабинета, ако им бъдат поискани.

Защо Кънев не гласува "за" Цачева

Радан Кънев обясни пред БНР защо е гласувал "въздържал се" при избора на Цецка Цачева за председател на 43-тото Народно събрание:

"Не виждам нищо драматично един или повече от един народни представители да гласуват "въздържали се" в рамките на гласуването по съвест и на свободния мандат. Излишно е да се търсят някакви специални политически знаци, свързани с лидерската ми позиция в ДСБ или съпредседателството на групата на РБ".

Пред "Дневник" той уточни, че "има не особено приятни спомени" за дейността на Цачева като председател на 41-то Народно събрание. От друга страна разчитал на промяна на моделите на поведение на ГЕРБ, затова не гласувал против.


Източник: http://dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete