Събота, 20 Април 2024, 12:43

Реджеп Ердоган спечели президентските избори в Турция

11 Август 2014, 09:48
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1361 0


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган спечели още на първи тур президентските избори в страната с 51.75% от гласовете на избирателите, сочат последните данни, предадоха агенциите.
60-годишният Ердоган ще стане първият турски президент, избран с пряко гласуване и с мандат за създаване на "нова Турция", коментира Франс прес.
Избирателната активност на първите преки президентски избори в Турция достигна 77%, като право на глас имаха 52.7 милиона души.
Досега държавният глава на Турция се избираше от Меджлиса (турския парламент - бел. ред.), но с референдум, проведен преди три години, беше решено президентът да се избира пряко за срок от 5 години и да има правото на два мандата.
Ердоган ще положи клетва като президент на 28 август. Опононетите му в надпреварата признаха поражението.
След успеха  новият турски президент първо е отишъл в историческата джамия "Еюп Султан" в Истанбул, за да се помоли, както са правили османските султани преди да се възкачат на престола.
След това пред хиляди свои поддръжници, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развитието, Ердоган обяви започването на "нова ера" в Турция.
"Днес ние приключваме с един период и правим първата крачка към нова ера", заяви новият турски президент в реч, произнесена от балкона на партийната му централа в Анкара. Ердоган обеща започването на "нов социален процес на помирение".
Аз ще бъда "президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен", обеща Ердоган.
"„Благодаря на всеки гражданин, който гласува, без значение дали за мен или за някой друг, защото той участва в писането на историята в този исторически ден", каза още новият турски президент и подчерта, че "споровете от миналото" ще бъдат забравени.
Ердоган напомни на събралото се множество, че от 2002 г., когато Партията на справедливостта дойде на власт, е извоювала девет изборни победи. "И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа. Аз още веднъж благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република", заяви Ердоган, наричайки вчерашния ден "нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта".
Едроган е на власт от 2003 г. и поредната му победа, го нарежда сред най-емблематичните турски лидери, редом до основателя на Турция като модерна и светска държава - Мустафа Кемал Ататюрк.
"Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви по-рано Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине, двете си дъщери и двамата си сина.Той каза, че планира да промени президентския пост, като му даде повече изпълнителни правомощия.
Така Турция ще поеме към система като тази във Франция, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието успее да промени Конституцията.
Опонентите на Ердоган го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Кемал Ататюрк, който установи стриктно разделение между религията и политиката, когато създаде новата държава върху руините на Османската империя.
Бъдещето на настоящия президент Абдула Гюл, съосновател на Партията на справедливостта и развитието, който изглежда се дистанцира от Ердоган, е неясно. Мнозина смятат, че външният министър Ахмет Давутоглу може да бъде избран за премиер.

Източник: Mediapool.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete