Четвъртък, 28 Март 2024, 13:24

Регистрационните форми за избор и смяна на личен лекар вече са публикувани на интернет страницата на НЗОК

13 Юни 2012, 17:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 14178 0


Улеснен е достъпът на гражданите до регистрационните форми (бланките), които се попълват при първоначален, постоянен и временен избор на личен лекар. Досега те можеха да се закупят само на определени места. Бланките вече могат да се изтеглят от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където са поместени в секция „Вие питате”.
 Два пъти в годината, през месец юни и през месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. За целта трябва да бъде попълнена Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. В нея здравноосигуреното лице вписва своите лични данни. Ако постоянният избор на личен лекар е за деца до 18 години или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, изборът на постоянен лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители. В тези случаи се вписват и техните лични данни. В регистрационната форма се попълват и данните на предишния му лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”. Смяната на личен лекар може да стане и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).
 
Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината. За целта трябва да се попълни Регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. Тя съдържа данни за здравноосигуреното лице, които то попълва само. За деца до 18 години, както и за поставените под пълно или ограничено запрещение, изборът на лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители. В тези случаи се вписват и техните лични данни.
В регистрационната форма за първоначален избор на личен лекар той вписва личните си данни, както и данните на своята практика. Осигуреното лице и избраният личен лекар удостоверяват с подписите си верността на данните.
 
При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор за работа с НЗОК. При временен избор на личен лекар здравноосигуреното лице има право да получи първична извънболнична медицинска помощ във всяко лечебно заведение за първична извънболнична помощ на територията на цялата страна.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete