Събота, 20 Април 2024, 01:21

Религиозна пропаганда в Костинброд в Страстната седмица

26 Април 2016, 11:54
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1266 0


Зададат ли се големи християнско празници като Рождество Христово и Великден, различни секти и религиозни организации започват своята дейност из цялата страна. Брошури, книги, филми и каква ли не пропаганда облъчва българския народ и то в дните преди празниците, в случая – Великден. И гр. Костинброд е засегнат от религиозна пропаганда в Страстната седмица.

Брошури с религиозно съдържание заливат Костинброд през последните дни. Според местните жители написаното може да се изтълкува погрешно и да подтикне хората с лабилна психика към различни действия. Листовките са на Сдружение „Христос за всеки”, регистрирано като организация с нестопанска цел в Старозагорския окръжен съд през 2011 година, се посочва в интернет страницата на сдружението. За контакт е посочена само пощенска кутия, както и сайта на организацията.

Притеснителното, което е, че едно неправителствено сдружение провежда религиозна пропаганда без да уточнява точно и ясно към коя религия реално насочва хората, коректно е всеки един гражданин, взимайки брошурата да разбере къде го канят да отиде. Би трябвало такива брошури да носят информация за източника на събитието, а не да подвежда хората към неясна религиозна организация.

Нахалните псевдоевангелисти отново прибягват до мимикрията, позната ни от 90-те години. Тогава заобикаляха законите, регистрирайки се не като религиозни обединения, а като сдружения по Закона за лицата и семейството. А сега за маскировка използват удобната и поставена на пиедестал у нас абревиатура НПО (неправителствена организация).

Характерен почерк за всички религиозни агитатори е съвпадането на техните акции с важни и светли християнски православни празници. Целта е недостатъчно информираните и по-слабо запознати граждани да бъдат манипулирани, заблудени и отклонени от православната църква. Познати са случаи, когато агитатори са имали нахалството да стоят на входовете на храмовете (и на гробищата по Задушница) и да извършват своята дейност (доста неприлично е да наречем действията им евангелизация или проповед). Преди време в с. Петърч, на Задушница, беше организиран концерт от подобна организация, като музиката се чуваше из цялото село, включително и на гробището, където местните почитаха паметта на своите покойници.

Към такъв начин на прикриване обикновено прибягват култове, които старателно крият истинското си лице от широката общественост и така в България чрез различни хуманитарни марки действат сектата на Муун и на сциентолозите.

Всеки, който намери в пощенската си кутия материали с религиозно, съдържание е редно да не приема нищо на доверие, докато не се допита до енорийските православни свещеници.

Очевидно е назряла необходимостта за корекция на регламента за създаване и дейността на НПО. Както през 90-те г. се извършиха промени в Закона за лицата и семейството, които лишиха гибелните култове от възможността да действат, така и сега законодателно трябва да се предотврати същите тези гибелни култове удобно да се крият в нишата на неправителствените организации.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete