Четвъртък, 25 Април 2024, 05:30

Ретро Рали България финишира в Костинброд

13 Юни 2017, 00:40
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2329 0


От петък до неделя (9-11 юни) 26 екипажа се впуснаха в надпреварата на третото издание на Международното Ретро Рали в България с финал в община Костинброд.
Новото тази година бе, че освен стари автомобили, имаше и съвременни, като най-модерният бе от 2014 г. (Инфинити Q50 Хибрид. С най-голяма възраст бяха две коли от 1959 г. – MG A 1600 Mk I с пилот Васил Георгиев и навигатор Снежина Георгиева и Мерцедес-Бенц 190 D на доайените Аксел Трангбаек от Дания и Шинка Маринова. Друга двойка с чуждестранно участие бяха Масимо Фриго от Италия с навигатор Евгени Мирчев, които управляваха Опел Кадет (1979 г.), а също и Благоя Петровски и Игор Стефановски от Македония с ФИАТ 128 Rally (1973 г.). Във финалният списък направиха впечатление и два дамски екипажа – пилот Олга Амбарева и навигатор Красимира Стоянова с ФИАТ 500 (2008 г.) и Петя и Емилия Войнишки с Мерцедес Бенц. Церемониалният старт бе е в петък от 17:00 ч. на площад Княз Александър І в София в присъствието на зам.-кметът на Столична община г-н Тодор Чобанов, който бе патрон на събитието, г-жа Габриела Козарева, заместник-министър на младежта и спорта и г-н Любен Кънчев- зам.кмет на община Костинброд.
Колите потеглиха в 18:00 ч. и за час и половина направиха голяма обиколка из центъра на града (11,78 км) с преход от 2,45 км. В съботния ден състезанието стартира от Националния исторически музей и достигна до общините Ихтиман и Самоков. В последният ден от състезанието автомобилите преминаха през Банкя в посока Брезник, Божурище и финишираха в Костинброд. Третото издание на международната изява премина по изискванията на правилника на Международната Федерация, както и маршрутът му през тази година беше нов. Състезанието бе с дължина 438 км, от които само 73 км преход или над 83% плътност. Заявките бяха 26, но до финал стигнаха 21 автомобила.
В община Костинброд всички очакваха с нетърпение пристигането на автомобилите. Стотици хора посрещнаха колите на ул.“Охрид“, където бе и демонстрацията на ретро машините със скоростна отсечка от 400 м. Спортният водещ Добрин Борисов изясни на всички гости правилата за участие, както и представяше всяка една кола, която паркираше на площад „Иван Вазов“.
След като бяха представени автомобилите, заедно с тяхните водачи и навигатори, всички се отправиха към НЧ“Иван Вазов – 1947“. На сцената на най-голямото читалище на гр.Костинброд бе поставен голям екран, на който гостите при настаняването си можеше да се насладят на филм за „Шопски наниз-2017г.“ и филм за паметникът в с.Бучин проход. Същинската част започна с излизането на ТС“Зорница“ и след тях българската поп звезда Тони Димитрова.
Изпълнителката на „Ах,морето“ зарадва костинбродчани с много хитове и позитивно настроение.
Награждаването на Ретро Рали България стартира в 15:30 часа, като на сцената бяха поканени виновниците за това уникално събитие в община Костинброд.
Г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, заедно с д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет-Костинброд, г-н Любен Кънчев- зам.-кмет на община Костинброд, г-н Методи Манченко- главен продуцент в БНТ и г-н Камен Михайлов – директор на Ретро Рали България. Всички официални лица наградиха първенците в различни категории. Кметът на община Костинброд връчи купи на спечелилите в генералното класиране.
Пернишкият екипаж Влади Димитров и Мими Гюрова отвяха конкуренцията и се класираха на първо място. Камен Михайлов- директор и организатор на състезанието връчи плакети на кметът на община Костинброд г-н Трайко Малденов , д-р Атанас Тенев, г-н Методи Манченко и на г-жа Ваня Гюдерова за указаното съдействие с благодарност за подкрепа и организиране на третото Ретро Рали България.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete