Сряда, 27 Май 2020, 09:27

РИОСВ – София разпореди спиране на кариерата в Сливница

20 Октомври 2019, 10:24
(0) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 175 0


След сигнал за замърсяване на въздуха в град Сливница министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди на РИОСВ - София да извърши незабавна проверка на дейността на кариера „Козяк“ към „Минерал 2000“ ЕООД, намираща се в близост до града.
На 18 октоммври екип от експерти на инспекцията направиха проверка и издадоха Принудителна административна мярка за спиране на производствената дейност на кариера „Козяк“ с концесионер „Минерал 2000“ ЕООД. Основание за налагането на мярката са констатации, че дружеството не е предприело действия и мерки за ограничаване на неорганизираните прахови емисии както на територията на кариерата, така и при транспортиране на добитите материали. Констатирано е, че транспортните средства излизат от площадката на кариерата без необходимите покривала и с неизмити гуми. В момента на проверката не е работела оросителната система по транспортните ленти. Мярката е в сила до отстраняване на нарушенията и предприемане на ефективни действия.
С цел измерване на запрашаването на 16.10.2019 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) съвместно с експертите от РИОСВ – София позиционираха мобилна лаборатория за измерване качеството на атмосферния въздух пред сградата на общината в града. На 18.10.2019 г. мобилната станция е преместена в района на спортната зала, където има оплаквания от граждани. Дали има превишение на среднодневната норма, ще стане ясно след обработката на резултатите. Те ще бъдат оповестени на сайта на ИАОС.
На община Сливница е дадено предписание за повишаване на контрола при транспортирането на товари и стоки по общинските пътища с цел недопускане на неорганизирани прахови емисии.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (12)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1032)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (105)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (78)
70% Complete
Мир по Земята (161)
70% Complete